Trendalelke - Blogmagazin nőknek http://trendalelke.hu Thu, 02 Apr 2020 19:57:32 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Változik az óvodai beiratkozás rendje Kecskeméten, a 2020/2021-es nevelési évre http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3520-valtozik-az-ovodai-beiratkozas-rendje-kecskemeten-a-2020-2021-es-nevelesi-evre http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3520-valtozik-az-ovodai-beiratkozas-rendje-kecskemeten-a-2020-2021-es-nevelesi-evre Változik az óvodai beiratkozás rendje Kecskeméten, a 2020/2021-es nevelési évre
A járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel változott az önkormányzati óvodai beiratkozás rendje a 2020/2021. nevelési évre. Mutatjuk, kinek mi a teendője.

 

 

Amennyiben a szülő a kötelező felvételt biztosító (körzetes) óvodába szeretné gyermekét beíratni, abban az esetben nincs teendője. A kötelező felvételt biztosító (körzetes) óvoda 2020. április 21-ig felveszi a körzetlista alapján a felvételi körzetbe tartozó gyermekeket.

Amennyiben a szülő/törvényes képviselő nem a kötelező felvételt biztosító (nem körzetes) óvodába szeretné gyermekét beíratni, akkor kizárólag elektronikus úton, egy szándéknyilatkozat beküldésével jelezheti ezt az intézménynek. Ennek határideje 2020. április 17.

A kötelező felvételi körzettel nem rendelkező óvoda vezetője a gyermek óvodába történő felvételéről 2020. április 20-ig dönt, és erről írásban értesíti a szülőket, valamint az érintett gyermek kötelező felvételi lehetőségét biztosító óvoda vezetőjét.

A kötelező felvételt biztosító (körzetes) óvoda vezetője a hozzá eljuttatott szándéknyilatkozatok alapján a körzetébe nem tartozó gyermekek felvételéről 2020. április 30-ig hoz döntést. Az óvoda vezetője a felvételi döntésről írásban értesíti a szülőt.

Ezen az oldalon intézmények és utcanevek alapján is meg lehet keresni, hogy melyik a kötelező felvételt biztosító óvoda. Ugyanott a szándéknyilatkozat, illetve további részletes információk is elérhetők.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 02 Apr 2020 16:39:36 +0200
A hétvége online legjobbjai http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3519-a-hetvege-online-legjobbjai http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3519-a-hetvege-online-legjobbjai A hétvége online legjobbjai
Egyre durvább az online kínálat, már fesztiválozhatunk is otthon! Ami a kecskeméti virtuális programokat illeti: Benkő Ildikó jógaoktató 30 napos kihívást indított, a gyerkőcöket várja a Hangszerbabusgató, Nagy-Bán Kitti grafikus, illusztrátor pedig cuki színezőkkel lát el minket. De mivel most…

 

 

MOZGÁS

 

Harminc napos kihívás az álmainkért

 

“Harminc nap épp megfelelő időtartam arra, hogy átírjunk egy berögzött szokást, megváltoztassuk hozzállásunkat, gondolkodásunkat vagy hit-rendszereinket életünk különböző területein. Számomra épp annyi ismeretlent rejt a jövő, mint számotokra! Hát miért ne lépdelnénk előre együtt, egymással karöltve? Nekem épp úgy ismeretlen a virtuális világ, az abban lévő kapcsolattartás, mint talán számodra, számotokra! Éreznünk kell mindebben a a megújulás lehetőségét és erejét! Beszélgetünk, gyakorlunk, relaxálunk, jógázunk együtt! A foglalkozások ingyenesek lesznek! Adományt köszönettel fogadok azoktól, akik megtehetik, hogy támogassák a DANU Jóga Központot. Addig is gondolkozz azon, mit szeretnél? Milyen az az ember, akivé válni szeretnél? Milyen az a világ, amit teremteni szeretnél? Miben szeretnél változást? Megújulást? Fogunk együtt teázni, reggelt indítani is a virtuális térben. Kalandra, szeretetre, az együtt egymásért erejére fel!”

Tartja: Benkő Ildikó - DANU Jóga Központ

 

 

FESZTIVÁL

 

Maradj Otthon Fesztivál

 

Klippremiertől a koncertfelvételig, felolvasásoktól a jóga streamig, túlélő tornától a főzős videóig csupa menő dolog helyet kap a virtuális fesztiválon, amely arra ösztönzi közönségét, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon. A fesztivál “fellépői” között csakis ismert és kedvelt sztárok, mint például Dr. Almási Kitti, Margaret Island, The Carbonfools, Verrasztó Dáviddal és Evelin, Ákos… A részletes programot csekkold te magad! 

 

 

KREATÍV

 

Színezz Nagy-Bán Kittivel!

 

A kecskeméti grafikus, illusztrátor #NapiSzínes hashteggel osztja meg bájos színezőit a Facebook-oldalán.

 

 

MÚZEUM

 

Virtuális séták a Műcsarnokban

 

Több mint 60 izgalmas kiállítást járhatunk be online a legkülönfélébb témákból. Ízelítő ezek közül:

 • Paolo Ventura: Velencei történet
 • ÉLET/KÉP - Keleti Éva retrospektív kiállítása
 • Cipőmágia - Experimentális cipődizájn

 

 

Pimmédia

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum is a virtuális térbe költözött, ahol verseket, prózát, meséket, interjúkat hallgathatunk, nézhetünk. 

 

 

Az álszakálltól a hipszter szakállig

 

“A belvárosban sétálva vagy egy romkocsma kertjében nézelődve több szakállal találkozunk, mint csupasz állal. Ez most a trend a férfiak körében, de egyes divatbloggerek szerint leáldozóban van a szakáll-viselet és újra a frissen borotvált arc lesz a gyakoribb. Mit tudunk a szakállról? Milyen jelentéseket hordoz? Mire utalhat viselőjével kapcsolatban? Divat vagy inkább hagyomány? Giovanni Scaliger, 16. századi humanista szerint a szakáll „a férfi legszebb és legszentebb része”. Valóban így van? Nézzük!” 

A Szépművészeti Múzeum további tematikus, virtuális túrái itt találhatók, de elolvashatjuk egy-egy híres festmény elemzését is a Remekművek fül alatt.


 

Virtuális kiállítások a Magyar Természettudományi Múzeumban

 

Végeláthatatlan és sokszínű ismeretterjesztő anyagot találunk a múzeum honlapján, blogján, Facebook-oldalán.

 

 

SZÍNHÁZ

 

Tizenkét szék lemezbemutató

 

Időpont: 2020. április 3., 19:00

 

Az Első Magyar Karantén-színház előadása

Magács László rendező, színházi producer, a TRIP hajó alapítója új vállalkozásaként egy elfeledett orosz kincset fedez fel újra – szó szerint és átvitt értelemben is. Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov szovjet-orosz írók Tizenkét szék című szatirikus regénye egy pofátlanul mulatságos kincsvadászatról feltehetőleg a magyar Rejtő Jenőt is megihlette, mégis kevesen ismerik itthon. Magács társai a kalandban Závada Péter író, Ratkóczi Huba zeneszerző, valamint Láng Annamária, Hegedűs D. Géza, Rába Roland és Vecsei H. Miklós színészek; utóbbi íróként és dramaturgként is részt vesz az alkotásban.

Az alkotók a műfaj tekintetében is vállaltan kísérleteznek: céljuk, hogy a szöveg és a zene elválaszthatatlan egységgé olvadjon össze egy sajátos koncertszínházi előadásban: a zenéről a játszó színészek és muzsikusok gondoskodnak, akik fel is vették az Ilfpetrov zenekar nevet. A dalszövegeket Závada Péter, a zenét Ratkóczi Huba írta.

Klavgyija Ivanovna nem számított infarktusra. Ám amikor mégis kopogtat a vég, az öreg Madame (Láng Annamária) megvallja vejének, Ippolit Matvejevicsnek (Hegedűs D. Géza), hogy a családi briliánsokat egy régi ülőgarnitúra 12 székének egyikébe rejtette a szovjethatalom elől. Ippolit a székek nyomába ered, miközben szemei előtt a hajdani szép napok lebegnek, amikor még nemesi marsallként masírozott a cár oldalán. Ám az utcákon már épül a szocializmus – ha más nagyon nem is -; és a kincs szaga Ippolithoz vonzza a vállalkozó szellemű papot, Fjodor atyát (Rába Roland) és a jóképű szélhámost, Osztap Bendert (Vecsei H. Miklós). A hajsza 12, nyomokban oroszos dalban bomlik ki.

Facebook esemény és támogatási lehetőség

 

 

IRODALOM

 

Irodalmi habfürdőzés

 

Időpont: 2020. április 4., 19:00

 

“Közös novellaolvasásra invitálok mindenkit. Én adom a novellákat, neked pedig nincs más dolgod, mint otthon, a fürdőkádban, illatos habok között lazulva, elolvasni őket. A két, külön erre az alkalomra kiszemelt novella címe: Romantikátlanítás, Tökfőzelék kétszer. A novellákat szombaton felteszem a Schmöltz Margit írói oldalra, de elolvasni csak a fürdőkádban ér mindkettőt! Az esemény végén szeretettel várom az élménybeszámolókat, a bátrabbaktól a fotókat!”

 

 

Művészek az Otthoni Oktatásért

 

“Járvány-helyzetben a színészek nem csinálhatnak színházat. A diákok nem járhatnak iskolába. Úgy gondoljuk, segítség az irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz online.” 

A Youtube-csatornán évfolyamonként találhatjátok a videókat. 

 

 

GYEREKPROGRAM

 

Hangszerbabusgató a Leskowsky Hangszergyűjteménnyel

 

Időpont: szerda délelőttönként 10 órától

 

“Drága kis Barátaink! Szeretettel várunk Benneteket a képernyők elé a szokásos időben egy kis közös zenélésre! Kapjátok elő a csörgőket, zörgőket, lavórokat, dobozokat, kondérokat, fakanalakat, ami éppen akad otthon, és muzsikáljunk együtt!”

 

 

Csopa Ovi- és Sulikaland

 

Kémcső Jenő és Spatula Sára minden hétköznap 11-kor várja a kísérletező kedvű gyerkőcöket a Csopa Facebook-oldalán.

 

 

Tanulj rajzolni Agócs Írisszel

 

Agócs Írisz illusztrátor fázisrajzolós rajztanfolyamot indított a Facebook-oldalán. A hozzászólások döntik el, mit rajzolnak majd másnap a gyerekek. Mosomacitól a zsiráfig, csigától a krokodilig már több mint egy tucat cuki rajz megtanulható.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Wed, 01 Apr 2020 15:24:53 +0200
A kecskeméti mélyszegénység bugyrai koronavírus idején http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3518-a-kecskemeti-melyszegenyseg-bugyrai-koronavirus-idejen http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3518-a-kecskemeti-melyszegenyseg-bugyrai-koronavirus-idejen A kecskeméti mélyszegénység bugyrai koronavírus idején
Elvesztett munkahelyek, vészesen fogyó tartalékok, bezárt oktatási intézmények. A legtöbb családot kellemetlenül érintik ezek a történések, ám van egy réteg, akik ezt mindenkinél jobban és hamarabb megsínylik. Somogyi “Aranyanyu” Tímea Anna és a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület és Adománybolt csapata…

 

 A Tchibo adománya (balra: Somogyi Tímea, jobbra: Kovács Néri), amely a Fodor Cukrászdáéval együtt (alább) a kecskeméti mentősökhöz került

 

Trendalelke.hu: Hány család jelezte eddig a Védőháló által pártfogolt, rászorulók közül, hogy segítségre van szüksége az egészségügyi veszélyhelyzet miatt? Mik a leggyakoribb problémák?

Somogyi Tímea Anna: Tisztában vagyunk vele, hogy most senki nincs könnyű helyzetben, de pont ezért fontos összefogni és egymás felé fordulni igazán, mert vannak, akik az alapvető szükségleteiket sem tudják maguknak biztosítani. Egyre többen kérnek segítséget tőlünk, az elmúlt héten 18 családnak segítettünk. Elsősorban azok kerültek nehéz helyzetbe a koronavírus miatt, akiknek megszűnt a jövedelemforrásuk és bevétel nélkül maradtak. Van, aki a kereskedelemben dolgozott, más szemetet válogatott vagy épp gyárban tevékenykedett. Azok helyzete, akik segélyekből és támogatásokból tudtak élni, nem nagyon változott, de az általános riadalom, az árak változásai és az intézmények bezárásai rájuk is hatnak. Azáltal, hogy az iskolák bezártak, és a gyerekek otthon vannak, a minimális tartalékokat is hamar felélik. Senki nem számolhatott előre a kialakult helyzettel.

 

A szegénység sem egyforma, de sosem kellemes

Relatív szegénység az, amikor valakinek másokhoz képest kevesebb egy főre eső jövedelme van. Ez azt jelenti, hogy másokhoz képest rosszabbul él valami miatt. Olyan túlélési stratégiái vannak, amelyek ebben a helyzetben segítik őt valahogy megélni abból, ami van. Ez egy krónikus helyzet, ami hosszú távon segíthető, elsősorban azzal, ha a hátrányos helyzetben élő képes lesz ezen változtatni és elkerülni a segélyfüggőség csapdáit. Abszolút szegénységről akkor beszélünk, amikor valaki hirtelen nem képes a létfennmaradásához szükséges minimumot elérni. Betegség, baleset, munkahely elvesztése, stb. Ilyenkor átmeneti és gyors támogatásra van szükség. Legyen mit ennie, vagy ki tudja váltani a gyógyszereket és meggyógyuljon, oxigénpalackot kapjon… Mindkettő nagyon nehéz, de teljesen másként kell segíteni ezekben a helyzetekben. A Védőhálónál mindkét esetben dolgoznak azon, hogy jobb legyen annak, aki bajban van.

 

Szerencsére sok jószándékú kecskeméti adományoz - A képen: Fodor István és Tuska Margó

 

A Védőháló Egyesület adományboltot is működtet. Nyitva vagytok most?

Adományboltunk a járványügyi veszélyhelyzet miatt bizonytalan ideig zárva tart, viszont rengeteget dolgozunk, mert pont most van a legnagyobb szükség a segítő munkánkra. Ha szükséges, előre egyeztetett időpontban átvesszük az adományokat a boltunknál.

Előre egyeztetni a 0670/881-1833 számon, a vedohalo.karitativ.egyesulet@gmail.com e-mail címen vagy Facebook oldalunknak írt üzenetben lehet.

 

Mi mindenre van a legnagyobb szükség jelenleg?

Egyesületünk önkéntesei kecskeméti civilek, akik nap mint nap tesznek azért, hogy ez a világ picit jobb hely legyen mindenkinek. Olyan adományokból tudjuk ezt megtenni, amit városunk lakói adományoznak nekünk, támogatva a munkánkat. Általában átveszünk minden olyan hasznos holmit, ami jó szívvel tovább adható, de most legnagyobb szükségünk tartós élelmiszerre, tisztító- és tisztálkodószerekre van.

 

Ebben a leszakadó társadalmi rétegben nem lehet egyszerű a digitális tanrend kivitelezése a szülők részéről. Hogyan működik az otthontanulás? Mi a helyzet a Hajnalcsillag Tanodával?

A tanodások digitális oktatásának legnehezebb része a távolság, a személyes kapcsolat hiánya. Az eszközök megoldhatóak, de a hátrány, amivel élni és boldogulni kellene, az itt is sokat számít. A Hajnalcsillag Tanoda is virtuális térben működik, minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a gyerekek tanuljanak otthon is. Ha ezt megszokják, nyert ügyünk van. Azt gondolom, néha már annyira unatkoznak, hogy hajlandóak erre. A szülőknek jelenleg ez a legkisebb gondja, a kilátástalan veszélyhelyzettel szinte mindenki rémülten néz szembe származásától függetlenül.

 

A napokban tisztító- és tisztálkodószereket is osztott a Védőháló

 

Mennyire informáltak a szülők és a gyerekek a koronavírus kapcsán?

A cigányok tisztában vannak a körülményeikkel és elég jól informáltak a járványról, és ha mégsem, akkor kérdeznek. Mindenki válaszokat keres és biztonságot. Én sem gondoltam, hogy egyszer még hálás leszek azért, mert megtanultam élni és valahogy boldogulni igazán nyomorúságos körülmények között is. Azt látom, alapvetően ezek a családok is tisztában vannak a kézmosás és a fertőtlenítés és a többi egészségügyi szabállyal, és be is tartják őket, amennyire csak lehetséges. A családokban több gyermek van, és pont az életkörülmények miatt kevesebb az idős ember, viszont sok a krónikus beteg. Sokan élnek egy légtérben, vezetékes víz, fürdőszoba nélkül. Erre is van megoldás, de tagadhatatlanul könnyebb az élete annak, akinek nem a kútról kell kannában hordania a vizet, vagy nem kézzel kell mosnia. Az utóbbi időben egyre többen vállaltak munkát, kilépve a segélyfüggőség csapdájából, de ebben a helyzetben sokan veszítették el az állásukat. Ez a jövedelem két-három hét múlva fog igazán hiányozni. A kieső bevételek miatti helyzet a cigány családoknál sem egyforma.

 

A roma gyerekek életében az iskola sokszor több mint gyermekmegőrzés, a háromszori étkezést is jelenti számukra. Mi a helyzet most? Működik a közétkeztetés?

Így, hogy a gyerekek otthon vannak, a minimális tartalékok hamar elfogynak. Majdnem minden iskolában lehetőség van az ebéd elhozatalára, akinek szükséges, az ezt igénybe is veszi. Szerintem ez a minimum, amit meg kell tenni, ha baj van. Ez most különösen fontos: mindenki tegye meg, ami telik ami tőle telik, ez a közös érdekünk!

 

Ebédet az asztalra!

 

A Védőháló Karitatív Egyesület és a MyThai étterem egy olyan lehetőséget talált, amivel az otthon biztonságából meleg ételt juttathatunk az ő asztalukra is! Egy menü ára az alapanyag költségét tartalmazza, ára 500 Ft, levesből és egy főételből áll. Gondoljunk egymásra, segítsünk, hogy senki se maradjon éhes!

Rendelni ezen a linken lehet, ahol a Hívj meg ebédre egy rászorulót! opciót kell választani.

További információ: Somogyi Tímea Anna, elnök, 06 30 180 3833

 

A Te 1 %-od is segíthet!

 

A Védőháló adószáma: 18645486-1-03

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Tue, 31 Mar 2020 17:16:26 +0200
Íme a legmenőbb karanténos videó, a Csík Zenekartól http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3517-ime-a-legmenobb-karantenos-video-a-csik-zenekartol http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3517-ime-a-legmenobb-karantenos-video-a-csik-zenekartol Íme a legmenőbb karanténos videó, a Csík Zenekartól
150 ezres megtekintéshez közelít a Csík Zenekar videója, amiben a zenekar a Csillag vagy fecske című Lovasi-dal átdolgozását adta elő, hogy feldobja a mindennapjainkat a nagy bezártságban. Szerintünk sikerült!

 

 

„Napjaink legfontosabb üzenetét mi sem győzzük eléggé hangsúlyozni: MARADJATOK / MARADJANAK OTTHON!!! – hogy mielőbb (egészségesen) találkozhassunk!” – írja az együttes a Facebook-oldalán.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Tue, 31 Mar 2020 13:47:56 +0200
Heti mottó http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3516-heti-motto http://trendalelke.hu/index.php/szombat-eletmod-szepseg/item/3516-heti-motto Heti mottó
A te könyves bakancslistádon is szerepel Krasznahorkai?
]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Női percek Mon, 30 Mar 2020 09:25:09 +0200
Házisárkány vagy házitündér? Hétfőn élő videóben mesél a háromgyermekes pszichológus http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3515-hazisarkany-vagy-hazitunder-hetfon-elo-videoben-mesel-a-haromgyermekes-pszichologus http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3515-hazisarkany-vagy-hazitunder-hetfon-elo-videoben-mesel-a-haromgyermekes-pszichologus Házisárkány vagy házitündér? Hétfőn élő videóben mesél a háromgyermekes pszichológus
Az összezártsággal és otthontanulással kapcsolatos mémeken már visítva nevetsz, mert minden egyes szavuknak érzed az igazságtartalmát? Egyre nehezebben bírod a mókuskereket, mert számodra nem a slow life üzemmódot hozta el a karantén, hanem még több teendőt, konfliktust zúdított a nyakadadba?…

 

 

Házisárkány vs házitündér

Időpont: 2020. március 30., hétfő, 13.30-tól

Helyszín: Család és KarrierPONT zárt Facebook csoportja

Az éremnek két oldala van:

 

 1. Az egyik oldalon értékes együtt töltött idő, megnyugtató színezés, nevetve társasozás, „végre van időm” könyvolvasás, illatozó sütemények és ropogós sk. kenyerek öröme.
 2. A másik oldalon home office, home school, digitális tanrend, reggeli készítés, ebédfőzés, vacsorakészítés, mosogatás, mosás, pakolás, teregetés kihívásai.


Egy biztos: a  #maradjotthon átírja az életünket, mindennapjainkat.

Teszteld magad!

 

 • Az otthonoktatás kapcsán úgy érzed, éveket öregszel?
 • Szétfolynak a napjaid és egyre kuszábbak a teendőid?
 • Úgy érzed, nem az a „Vekeredys” jól rágható anya vagy már?
 • Majd szétrobbansz a stressztől?
 • Hiányzik az énidő?
 • Feszültséget, szorongást okoznak a hírek?
 • Nem tudod, mit és hogyan mesélj a vészhelyzetről a gyerekeknek?


Ha legalább két pipád van, akkor 2020. márc. 30.  hétfőn 13.30-kor feltétlenül tarts Leskovics-Ortelli Andival!


A Család és KarrierPONT pszichológusa, Leskovics-Ortelli Andrea 3 gyermekes anyaként ismeri a házisárkány vs. házitündér harc minden csínját-bínját, és nem fél megosztani veletek tippjeit, fortélyait az összezártság kezeléséhez.

Az INGYENES Facebook Live adás témái:

 

 • új napirend, otthon a család apraja nagyja
 • családi szabályok kialakítása
 • tanulásmotiváció
 • indulatkezelés
 • tehetetlenség, feszültség, szorongás  - mit kezdjünk velük?

 


Hol láthatod és hallahatod Andi tippjeit?


A Facebook Live közvetítést csak és kizárólag a Család és KarrierPONT zárt Facebook csoportjában adják közre.

A csoporthoz itt tudsz csatlakozni: https://www.facebook.com/groups/1939194769722624/

Március 30-án hétfőn 13.30-kor kezdődik az élő videó a csoportban, azonban érdemes pár perccel a közvetítés előtt belépni a csoportba.

Mennyi ideig tart a program?

A program b. 45-50 percec.

Ha úgy érzed, túl nagy zajjal járna az élő videó, akkor készítsd elő a fülhallgatót, hogy nyugodt körülményeket teremthess.

Lehet kérdezni a pszichológustól?

A Facebook Live ideje alatt kommentben kérdezhetsz Anditól, aki igyekszik minden felvetésre válaszolni. Ha sok kérdés érkezik, terveznek még egy alkalmat, ahol kimondottan az egyedi kérdésekkel foglalkozna majd, tervek szerint április 6-án, szintén hétfőn 13:30h-kor.


Tetszett, amit olvastál? Oszd meg a Facebookon!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Programok Sun, 29 Mar 2020 19:55:05 +0200
Activityzz a kecskeméti színészekkel! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3514-activityzz-a-kecskemeti-szineszekkel http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3514-activityzz-a-kecskemeti-szineszekkel Fotó: Kőszegi Ákos - A király beszéde
Különleges évadbejelentésre készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház: a közösségi oldalán, online videó-rejtvény formájában fedi fel a társulat a 2020/21-es évad műsorát.

 

 

A videókban a produkciók címeit ismertetik a művészek, az Activityből ismert mutogatás, körülírás és rajzolás technikájával, így invitálva játékra a közösségi oldalt követőket, akik kommentekben küldhetik el címjavaslataikat.

A nap végén a helyesen tippelt kommentelők között nyereményjegyeket sorsolnak majd az adott előadásra.

A műsorismertetés érdekessége, hogy a társasjáték-formulához nem a járvány szolgált alapötletként, hanem eredetileg is így tervezte évadbejelentését a teátrum. A sors iróniája, hogy az ötlet kompatibilissé vált a kialakult helyzettel, hiszen így biztonságosan tudja egy kis játékra hívni közönségét a színház.

Az első videó-rejtvényt március 28-án szombaton teszik közzé a színház Facebook oldalán.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 27 Mar 2020 11:09:35 +0100
Tavaszköszöntő természetismereti online játékra várják a felsősöket http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3513-tavaszkoszonto-termeszetismereti-online-jatekra-varjak-a-felsosoket http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3513-tavaszkoszonto-termeszetismereti-online-jatekra-varjak-a-felsosoket
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság felsős diákoknak szóló Tavaszköszöntő című természetismereti vetélkedője idén sem marad el, hanem alkalmazkodik a digitális oktatáshoz, így online várja a játékosokat. A gyerekek amellett, hogy játsszva bővíthetik tudásukat a környezetünkről, ajándékokat is nyerhetnek.

 

 

Tavaszköszöntő természetismereti vetélkedő

 

Korosztály: 5-8. osztályos tanulók (szüleik segítségével alsósok is megoldhatják a feladványokat)

Időtartam: 2020. március 26. - május 31.

Itt találod a feladatlapokat: csütörtökönként a a nemzetipark-igazgatóság weboldalán

Eddig kell megoldani: a feladatlap megoldására egy hét áll rendelkezésre

Ide küldd vissza: a következő hét szerdáig kell emailben visszajuttatni a megoldásokat a ronkoe@knp.hu e-mail címre

Noha az elmúlt több mint húsz évben nyolcfős csapatok mérték össze tudásukat, ezúttal egyénileg lehet csatlakozni hétről hétre.

Nyeremények: A visszaküldők között hetente kisorsolnak egy-egy nyereményt, ami lehet mesekönyv, bögre vagy egyéb ajándék. A „digitális” Tavaszköszöntő végén azok között, akik a 10 hét alatt a legtöbb feladatlapot beküldik, a KNPI egy évre szóló családi belépőket (5 db) fog kisorsolni, melyek az Igazgatóság szakvezetéses túráin való ingyenes részvételre jogosítanak fel.

 

További információ: Gilly Zsolt (KNPI Ökoturisztikai és környezeti nevelési Osztály, osztályvezető), 30/488-4565

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Fri, 27 Mar 2020 10:44:41 +0100
Sötétbe borítjuk Kecskemétet szombat este? http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3512-sotetbe-boritjuk-kecskemetet-szombat-este http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3512-sotetbe-boritjuk-kecskemetet-szombat-este Fotó: Kovács László - www.foto.designest.hu
Ha lehet ilyet mondani, van a járványnak egy pozitív mellékhatása a bolygónkra nézve: ahogyan fokozatosan áll le az ipari termelés, egyre tisztább a levegő, minket pedig slow life-ra kényszerít, ami talán ránk fér, hiszen önszántunkból, a hétköznapok brutális fordulatszámon pörgő…

 

 

Föld Órája 2020 


2020. március 28. 20:30 óra

 

A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében arra kérnek mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett. Hiszen mi sem lehetünk egészségesek, ha a minket körülvevő ökoszisztéma beteg, ezért itt az utolsó utáni pillanat a szemléletváltásra.

 

 

Mert amit ma teszel, az lesz a holnapod!

 

 

Légy részese az idei Föld Órájának, mert hisszük, hogy együtt lehetséges!

 

Mit kell tenned?

A kihívás a Föld Órája napján, március 28-án indul és rendkívül egyszerű lesz: arra kérnek, fogalmazd meg, mit fogsz másképp tenni az életedben a természet védelme és a fenntarthatóság érdekében, ha majd újra visszatér az élet a normál kerékvágásba. Min változtatnál a mindennapjaid során, hogy a bolygónk állapotán segíts, és egészségesebb környezetben élhessünk? Ha ez megvan, akkor nyilvános posztként oszd meg a vállalásod Facebook vagy Instagram oldaladon a #földórája2020, #earthhour2020 és #másképpfogom hashtagekkel. A vállalásod lehet egy egyszerű, szöveges poszt, de lehetsz kreatív is: szavalhatsz verset, vehetsz fel egy videót vagy megoszthatod színes sztoriként is a közösségi oldaladon, hogy te hogyan veszed ki a részed abból, hogy megóvjuk a természetet – és vele együtt saját magunkat is.

Bárki csatlakozhat a Föld Órájához otthoni fényeinek leoltásával, elektromos gépeinek kikapcsolásával. Idén azonban a feliratkozók nemcsak a 60 perces sötétségre mondanak igent, hanem egy komoly vállalásra is, amely a fenntartható életmódot alapozza meg.

 

Tégy Föld Órája esküt!

Regisztrációddal az alábbiakat fogadod:

Föld Órája Eskü

Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm.

Március 28-án este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!

 

A Föld Órájáról

A Föld Órája eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét, tavaly pedig már több mint 180 ország vett részt a kezdeményezésben. Bár ez az üzenet azóta is aktuális – és világszerte az épületek, nevezetességek díszvilágítása lekapcsol március utolsó szombatján egy órára –, a szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója 2018 óta a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt. Otthonodban követheted ezt a példát is: március 28-án 20:30-tól egy órára te is oltsd le a világítást és kapcsolj ki otthonodban minden elektronikus berendezést, ezzel kifejezheted támogatásodat természeti értékeink megóvásáért.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 27 Mar 2020 09:13:09 +0100
Kecskeméti árvák vagyunk, gazdit keresünk! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3511-kecskemeti-arvak-vagyunk-gazdit-keresunk http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3511-kecskemeti-arvak-vagyunk-gazdit-keresunk Kecskeméti árvák vagyunk, gazdit keresünk!
Ez az anyamacska Kecskeméten, a Rákóczi utca egyik lépcsőházába költözött be, pár napos kiscicái vannak. A lakók közül senki nem vállalta, hogy az övé lenne vagy ő engedte volna be. Sürgősen el kellett onnan költöztetni, mielőtt valaki egyszerűen az utcára…

 

 

Az örökbefogadás menete:

A cicák oltási költségeik részbeni megtérítésével fogadhatók örökbe. Érdeklődni kizárólag üzenetben lehet a Kecskeméti Cicamentők Facebook oldalán, illetve a kecskemeticicamentok@gmail.com címen.

 

Így működik a Kecskeméti Cicamentők alapítvány:

 • Önkéntesek mentik a cicákat lehetőségeikhez mérten, szabadidejükben, ellenszolgáltatás nélkül. (A velük készült interjúnkat itt olvashatod.)
 • Gazdikereséssel, ivartalanítási akciókkal, szemléletformálással, befogással, stb. foglalkoznak.
 • Nem rendelkeznek menhellyel, a befogott állatok a tagoknál, illetve más, ideiglenes befogadóknál nevelkednek.
 • Az állatorvosi és egyéb költségeket adományokból finanszírozzák.


Ilyen esetekben fordulhatsz hozzájuk:

 • Örökbe szeretnél fogadni
 • Elveszett a saját cicád
 • Ellátásra szoruló (például elütött) cicát találtál
 • Gazdátlan cicát találtál
 • Meglévő állatnak nem tudsz tovább otthont biztosítani

 


Ha nem áll módodban vagy nem szeretnél magadhoz venni egy új, puha lakó- és játszótársat, akkor is tudsz segíteni a kidobott vagy már eleve kóbornak született kecskeméti macskákon.

Támogatási lehetőségek:

 • Anyagi támogatással: a Környezetünk Állataiért Alapítvány számlaszáma: 10402506-25015506-00000000
 • Az SZJA 1 %-ának felajánlásával, az alapítvány adószáma: 19049560-1-03
 • Átmeneti otthon nyújtásával
 • Szállítással
 • Adományozással (étel, gyógyszer, stb.)
 • Saját állat ivartalanításával, megfelelő, felelős tartásával

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 27 Mar 2020 09:01:31 +0100