TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Tüllbugyi, káprázatos revü, csillogás és pezsgő Kecskeméten
03
2017 aug.

Tüllbugyi, káprázatos revü, csillogás és pezsgő KecskemétenPikáns és titokzatos világ: amilyen népszerű a pesti bulinegyed napjainkban a külföldiek körében, legalább olyan világhírű volt a huszadik század elején a főváros pezsgő éjszakai élete, amit szenzációs sztár előadók és görlök hada fémjelzett. Róluk szól Az ismeretlen görl című kiállítás, ami már csak néhány napig látható a Bozsó Gyűjteményben.

 

 

Jóindulattal nevezzük virághinta jelmeznek...
Huncutságok a pesti éjszakában


Tüllbugyi, káprázatos jelmezek, csillogás, pezsgő - az éjszakai mulató  ambíciózus kartáncosnőinek mindennapos kellékei, akik gátlásaikat levetkőzve igyekeztek ismertségre szert tenni. Egyszerre lépő, egyszerre mosolygó, a sztárt bájos esetlenséggel körülugráló lányok, akik bármit megtettek előrejutásuk érdekében. A korszak ezen névtelen szereplőinek állít emléket a kiállítás, olyan legendás luxusmulatók életét bemutatva mint a Moulin Rouge vagy az Arizona.

 

A luxusmulatók plakátjai: Arizona és Moulin Rouge

 

Revü és varieté,  szenzációs látványvilág és  remek előadók: innen indult Latabár Kálmán, Alfonzó, Kiss Manyi, Feleki Kamill karrierje, de a Szomszédok igencsak konzervatív Lenke nénije, Komlós Juci is luxusmulatóban kezdte a pályafutását, persze a papa, Komlós Vilmos vigyázó szemei kíséretében.

 

Korabeli bárpultAranyáron mért pezsgő, zongorabillentyűként működő lépcsők, liftes páholyok és forgó táncparkett is csábították az orfeumokba a hazai elit színe-javát: arisztokraták, politikusok, gyárosok, filmcsillagok és külföldiek élvezték a dolce vitát csinos lányok és bizony csinos fiúk társaságában is.

 

Az egykori görlök, hírnévről és gazdagságról álmodtak...

 

 

Jé, ez a nagyi!

Hangzott el a meglepő mondat a kiállítás budapesti színhelyén az egyik látogató szájából - mesélte nekünk Molnár Dániel színháztörténész, kurátor, ugyanis közel száz egykori kartáncos lány néz vissza ránk a falakról. Lehet keresni a további nagyikat! :)


Konzervativizmust nyomokban sem tartalmazó jelmezek...

 

Ki lehetett görl? Mennyi kerestek ezek a lányok? Prostituáltak voltak vagy sem? Mennyit vert el a wales-i herceg a pesti mulatóban? Milyen ismert emberek jártak a luxus mulatókba?

Ezekre a sikamlós kérdésekre ad választ a tárlat, amelyen pikáns fotók, csillogó jelmezek, dögös kiegészítők, 30-as évekbeli pipere, korabeli tüll bugyik idézik meg az éjszakai élet aranykorát.

 

Korabeli bugyogók: nem éppen tangabugyik, de kellően áttetszőek...

 

 

 

Alkalmi revüsztárunk Molnár Dániel, a kiállítás kurátoraLégy Te is revüsztár!

Az interaktív kiállításon hölgyeknek boa és neglizsé, uraknak sétapálca dukál a színpadi fellépéshez! Fotókat, videókat a szerkesztőségbe várjuk! ;)

 

 

Az ismeretlen görl - huncutságok a pesti éjszakában

Helyszín: Bozsó Gyűjtemény

Nyitvatartás: csütörtök, péntek, szombat, vasárnap 10 és 18 óra között.

Előzetes egyeztetéssel más időpontokban is látogatható a Bozsó Gyűjtemény.

A kiállítás már csak 2017. augusztus 13-ig látható Kecskeméten.

Utoljára frissítve: csütörtök, 03 augusztus 2017 12:38
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449