TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ PROGRAM \ Sissi és kecskeméti társalkodónője 2020-ban, a Cifrapalotában!
07
2019 dec.

Sissi és kecskeméti társalkodónője 2020-ban, a Cifrapalotában!

 

Kultúrakedvelőként izgatottan vártuk, hogy bejelentse a Kecskeméti Múzeum, milyen tárlatokkal készülnek 2020-ra. Előzetesen csak ennyit mondunk: sűrűn fogunk múzeumba járni jövőre is! December 6-án, pontosan a Kecskemét 650 kiállítás ünnepi megnyitója után egy évvel tartotta meg év végi sajtótájékoztatóját a Katona József Múzeum.

 

2020-ban Erzsébet királyné és Ferenczy Ida újra Kecskemétre látogat

 

Osgyányi Sára (Húsvéti körmenet – Hogy megmutassa a keresztjét..., 2012)

 

Az évet a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé - Szent vendégség (Eucharisztia/Úrvacsora) nyitja, 2020. március 7. – április 25. között tekinthetjük meg.

 

 

Később 2020 egyik meghatározó nagykiállítása az „Erzsébet királyné és Ferenczy Ida” munkacímet viselő tárlat lesz. Vecseszéki Ferenczy Ida Erzsébet császárné és királyné magyar bizalmasa és felolvasónőjeként vonult be a történelemkönyvbe. Noha származása miatt udvarhölgy nem válhatott belőle, baráti viszonyt ápolt Sissivel. Az „ereklyés hölgy” emlékét Kecskeméten, a Szentháromság temetőben sírbolt őrzi, illetve óvodát és utcát is elneveztek róla. 2005-ben, szintén a Cifrapalotában nyílt kiállítás életéről. 

 

Fotó: Kuruc Katinka - a kecskeméti Trianon-emlékmű

 

A trianoni békeszerződés évfordulójához kapcsolódóan történelmi témájú kiállításokkal is készül a Katona József Múzeum, szám szerint legalább héttel.

 

 

Luca napi barangolás és rapid randi zárja az évet, búcsúzik a Kecskemét 650

 

December 13-án estébe nyúló programot szerveznek a Cifrapalotában, ahol a Luca napi barangolás címen a jeles naphoz kapcsolódó népi hagyományokat lehet megismerni.

A Kecskemét 650 finisszázs programjaként felfogható rendezvényen éjszakai tárlatvezetés várja az érdeklődőket 17:15 és 19:00 között.

Az est egy rendhagyó programelemmel zárul: rapid randit tartanak a bűbájos éjszaka hangulatában. 

A belépés és a programokon való részvétel is ingyenes.

 

Nagy bánatunkra a Kecskemét 650 és a Ki látott engem? Lesznai Anna és Zoób Kati találkozása című tárlatokat már csak 2019. december 22-ig láthatjuk. Nagyon reménykedtünk benne, hogy előbbi átkölzötik talán egy állandó helyre, hiszen ilyen összetett, látványos, kortól függetlenül könnyen fogyasztható és interaktív helytörténeti kiállításhoz még soha máshol nem volt szerencsénk. Ezúton biztatunk mindenkit, hogy még most repetázzon belőle, ha pedig eddig kimaradt, akkor mindenképp kerüljön fel a következő hetek bakancslistájára!

 

 

Megsüvegelendő látogatószámok és elismerés - így összegezhető a múzeum 2019-es éve

 

A Kecskemét 650 interaktív, modern technikai és vizuális megoldásokat felsorakoztató várostörténeti kiállítás minden korosztálynál nagy érdeklődést aratott, több mint 31 ezer látogatót tudhat magáénak a tárlat.

A múzeum imázs-és városmárka erősítő tevékenységéért folytatott munkában, a Kecskeméti 650 és a Seuso-kincs kiállítás szervezése és sikeres megrendezése országos városmarketing díjat hozott az intézménynek, amelyet Kecskeméten elsőként a Katona József Színházzal együtt, a múzeum jegyez.

Egy éve nyitotta meg a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely újrarendezett állandó kiállítását, ahol szintén szép látogatottságról lehet beszámolni, hiszen közel tizenháromezer fő látogatót számlált azóta a tagintézmény.

Emellett ezerhatszáz gyermeknek adtak ebben az évben is múzeumi élményt és múzeumpedagógia foglalkozást, hiszen a helyi iskoláknak térítésmentesen biztosítják ezeket; valamint egy pályázatnak köszönhetően hátrányos helyzetű intézmények tanulói is ellátogathattak Cifrapalotába.

Egy régi problémára ugyancsak sikerült idén megoldást találnia a múzeumnak: nemrég birtokba vehették a nagykőrösi raktárat, ahol 21. századi, biztonságos és praktikus körülmények között tárolhatják a múzeum régészeti valamint népművészeti anyagait. Összesen 22 teherautónyi régészeti leletet és 11 teherautónyi népművészeti tárgyat szállítottak át Nagykőrösre.

 

 

Advent a Múzeumban

 

Advent a Kecskeméti Múzeumban címmel program-és meglepetéssorozatot indított a múzeum. Az idei adventi időszakban, naponta egy-egy meglepetéssel kedveskedik közösségi oldalán az intézmény, ahol – az adventi kalendáriumhoz hasonlóan – az adott napra szóló ajándékot találhatnak a látogatók. 

 

 

Új év, új arculat

 

A megyei hatókörű múzeum az elmúlt évek szakmai elismerései és építkezései mellett, a tagintézmények arculatában is szeretné megjeleníteni a professzionális megjelenést, valamint annak tükröződését, ezért új védjegyeket vezet be. A logók bemutatása mellett az új szlogent is bejelentette a múzeum vezetősége: Múzeum az ország szívében.

Nemcsak az arculat esett át ráncfelvarráson, az Orvos- és Gyógyszerészet-történeti Múzeum felújítva várja jövőre a látogatókat, a Naív Művészetek Múzeuma pedig látványraktárral büszkélkedhet. 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szombat, 07 december 2019 14:57
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449