Legolvasottabb http://trendalelke.hu Thu, 19 Sep 2019 19:17:02 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Életmentő tetoválások készülnek Kecskeméten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3224-eletmento-tetovalasok-keszulnek-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3224-eletmento-tetovalasok-keszulnek-kecskemeten Életmentő tetoválások készülnek Kecskeméten

 

 

 

2009-ben vette meg az első tetoválógépét, több mint két éve pedig már saját tetoválószalont üzemeltet a Hoffmann János utcán, Chalet delle Rose Tattoo néven. A kicsit nyugalom szigeteként is funkcionáló üzletben készülnek nyár eleje óta a különleges minták: Dobrovszki Angéla hetente egyszer-kétszer ingyen varr fel életmentő tetoválásokat a jelentkezők alkaljára.

“Sok tetoválószalonban készítenek hasonlókat, nekem az egyik vendégem - aki a Medina Adományboltban dolgozik - hívta fel rá a figyelmem, az ő fejéből pattant ki az ötlet, hogy valósítsam meg én is. Rögtön úgy éreztem, hogy ez nekem való, hiszen fontos számomra, hogy az adok-kapok mérlege kiegyenlített legyen az életemben, így pedig egy kicsit visszaszolgáltathatok a törődésből és figyelemből. Működik egy hivatalos, nemzetközi kezdeményezés, a Life Guard Tattoo, igyekszem minél hamarabb csatlakozni hozzájuk.“ 

 

 

Rengeteg betegségnek létezik nemzetközi szimbóluma, egyeseket jobban, másokat talán egyáltalán nem ismer az átlagember. A rózsaszín szalag már bizonyára mindenkiben összeforrt a mellrákkal, annyi kampányt láttunk hozzá kapcsolódóan. De például tudtad-e, hogy a narancssárga szalag szklerózis multiplexre, a lila az epilepsziára, a kék kör pedig a cukorbetegség típusaira utal?!

Angélától eddig a szklerózis multiplex és a cukorbetegség jeleit kérték, de ha bárki, bármilyen betegséggel együtt élve úgy érzi, fontos lehet számára, hogy magán viselje a logóját, ő szívesen megtervezi és kivitelezi.

Sokan első tetoválásként készíttetik el a betegségek szimbólumait, de aztán már a székben ülve vizionálják, hogy egy egyedi mintával folytatják a sort.

18 évestől a 60 felettiekig minden korosztályból mutatkozik igény az életmentő tetoválásra, legtöbben a Medina Adománybolt felhívásán vagy ismerősön keresztül jutnak el a Chalet delle Rose-ba. Angéla igyekszik mindenkit mihamarabb fogadni, hogy ne kelljen heteket, hónapokat várni a tetoválásra.

“Van azonban olyan vendégem is, aki cukorbeteg, de ő úgy gondolja, betegsége nem tartozik másra, nem viselné a jelét a csuklóján” - utal arra Angéla, hogy ezt mindenkinek magának kell éreznie, akarja-e egy életen át a testén látni a mintát. Épp ezért az alsó korhatár 17 év, de ebben a korban még szükség van szülői beleegyezésre.

 

 

Azt gondolnánk, manapság már senkinél nem vágja ki a biztosítékot, ha tetoválást lát és már levakarta magáról ez a kultúra az olyan bélyegeket, hogy a börtönviselt emberek bőrére való. Nos, még mindig találkozni azért hangos ellenzőkkel, főleg az idősebb generációból.

“Néha, az utcán sétálva látom a rosszalló tekinteteket. Az életmentő tetoválásra azonban mégsem így tekintenek, ennek talán jobb a megítélése. Szeretek idősebbekkel beszélgetni a szalonomban, mert ilyenkor lehetőségük van megismerkedni velem, faggathatnak a tetoválásról, és esetleg rájönnek, hogy a mintákkal fedett külső alatt egy normális ember lakozik” - meséli Angéla, aki 50-60 éveseknek is rajzolt életmentő tetoválást. “Eszméletlenül jól bírják a középkorúak, idősebbek a tetoválást, nem szisszennek fel a fájdalomtól egyszer sem.”

Angéla szerint a fájdalom leghatásosabb ellenszere a kellemes zene és a folyamatos beszélgetés mint figyelemelterelés. Különösképp szereti faggatni az életmentő tetoválást kérő vendégeit, mivel ezáltal sokat megtud arról, milyen együtt élni az egyes betegségekkel, inspiráló történeteket hall kitartásról, küzdelemről.

 

 

Hiába azonban az életmentő tetoválás, ha közönnyel fordulunk embertársaink felé.

“Elég nagy gond manapság, hogy az utcán nem feltétlenül lépünk oda ahhoz, akit a földön látunk” - figyelmeztet Angéla, aki reméli, hogy e téren is elindul némi változás az emberekben.


Te is szeretnél életmentő tetoválást?

 • Helyszín: Chalet delle Rose Tattoo, Kecskemét, Hoffmann János utca 5./a f.sz.
 • Bejelentkezés: Dobrovszki Angéla, (30) 290 7622
 • Ennyi időt vesz igénybe: kb. 30 perc
 • Díja: ingyenes

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 12 Sep 2019 13:51:35 +0200
Új élmények várnak a fővárosban Dobó Enikő színésznőre http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3148-uj-elmenyek-varnak-a-fovarosban-dobo-eniko-szinesznore http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3148-uj-elmenyek-varnak-a-fovarosban-dobo-eniko-szinesznore Új élmények várnak a fővárosban Dobó Enikő színésznőre

 

Vőlegény - Kornél, Katona József Színház, Kecskemét

 

Az egyetemről egyenes út vezetett számodra a Katona József Színházba. Ritkaság, hogy egy fiatal színész ennyi évig a kezdeti társulatánál maradjon?

Az, hogy én vidéken lehettem hét évig, egy nagyon szerencsés, áldott helyzet! Igazán sokszínű évadokat tudhatok a hátam mögött, amiért nagyon hálás vagyok volt igazgatómnak, Cseke Péternek. Fiatalon, 21 éves koromban kerültem a színházhoz gyakorlatra. Különböző műfajú előadásokban próbálhattam ki magam a drámáktól, a vígjátékokon és a zenés darabokon keresztül, a gyerekelőadásokig. Számomra inspiráló és a szakma által elismert rendezőktől tanulhattam az egyetem után a színművészet csínját-bínját. Megerősítettek, hogy ne ódzkodjak a zenés daraboktól, hanem bátran képviseljem a műfaj sajátosságait, s mutassam meg, hogyan tudom prózai szemmel látni ezeket a szerepköröket. Sajnos napjainkban - a szakmánkon belül is - sok esetben pejoratív tartományba esik az operett vagy mondjuk a musical, és derogál ilyet nézni, játszani vagy akár rendezni. Szeretném eltörölni ezt az előítéletektől bugyogó hozzáállást és bebizonyítani, hogy van létjogosultságuk. Azt gondolom, hogy mindezt a szakmai tapasztalatot szabadúszóként óriási erőfeszítésbe tellett volna összeszednem. Idő kell ahhoz, hogy megnyíljon egy színész a társulat és a helyi közönség előtt.

 

 

Mi hiányzik majd leginkább a városunkból?

A legjobban a barátaim fognak hiányozni Kecskemétről. Nehezebb napokon a tőlük kapott számtalan kalandos-szeretnivaló élményekből fogok táplálkozni, és tudom, hogy bármi történjék velünk, mi mindig számíthatunk egymásra.

 

Állami áruház - Bezzegh Ilonka (Kovács Lottival - balra - és Danyi Judittal - középen), Katona József Színház

 

Az Állami áruház műsoron marad a következő évadban, Kecskeméten. Nyugtass meg minket, hogy abban továbbra is láthatunk!

Remélem!

 

 

Mesélj, hogyan kerültél a Vígszínházhoz!

Egy meghallgatáson jártam a Vígszínházban – ennek keretében többek közt Eszenyi Enikő, a társulat igazgatónője instruált hosszasan. Nagyon élveztem a vele való közös munkát, a látásmódját, a temperamentumát, nyitottságát és figyelmét. Miután végeztünk, felkért a Mágnás Miskában Rolla szerepére – ezt a darabot ő rendezi, továbbá egyéves szerződést ajánlott. Nem tudtam nemet mondani egy ilyen régóta áhított lehetőségre. Olyan volt napokig, mintha álmodnám az egészet. A szinkronizálás miatt eddig is sokat dolgoztam a fővárosban, ezáltal évek óta Kecskemét és Budapest között ingáztam, ami teljesen kiszipolyozta az energiaraktáraimat, ezért egy ideje már fontolgattam, hogy valamin a jövőben változtatnom kell. Az pedig különösen izgalmas helyzet, hogy pár évvel korábban már eljátszhattam Kecskeméten Rollát, Rusznyák Gábor rendezésében. Örülök, hogy kaptam egy újabb esélyt ennek a szerepnek a megformálására.

 

 

Biztosra vesszük, hogy nem láblógatással töltöd majd az ingázás megszűnésével felszabaduló időt.

Arra számítok, hogy több energiám marad a szinkronizálásra, ezzel szeretném kitölteni a szabadidőmet, illetve minél több olvasással és sportolással.

 

Menyasszonytánc - Janka (Laki Péterrel), Budapesti Operettszínház

 

Ezek szerint továbbra is munkamániás vagy.

Nekem ez az életem, a drogom. Egyszer még egy kétnapos weekendet is félbeszakítottam egy spontán szinkronmunka miatt. Anyukámmal voltam, aki tökéletesen megértett, s támogatott a döntésemben. Akkor még kezdőnek számítottam, és attól tartottam, ha egyszer nemet mondok, nem hívnak többet.

 

 

Nagy Ervin nemrég meglehetősen élesen bírálta a hazai szinkron világában uralkodó körülményeket. Neked mik a tapasztalataid? 

Nem titok, hogy Magyarországon a szinkronszakma - és ezalatt minden szegmensére gondolok - valóban egy rendkívül alulfizetett szakma. Jelenleg az a cél, hogy itthon is nyugati árakon dolgozzunk, mert rengeteg energiát és időt ölünk bele, ez pedig nincs egyenes arányban a fizetésünkkel. Szerencsére Rajkai Zoliék a kezükbe vették sorsunkat, mi pedig szakszervezeti tagokként támogatjuk a szándékukat, mert ez egy közös ügy. 

 

 

Milyen filmben, sorozatban fogjuk mostanság hallani a hangod?

Nyáron látható a moziban Tarantino legújabb filmje, a Volt egyszer egy Hollywood, ebben Margot Robbie magyar hangja leszek; a Halálos iramban: Hobbs és Shaw-ban Madam M hangjaként hallhattok majd. Az RTL Klubon futó népszerű török sorozatban (Megtörve) Cemre hangját kölcsönzöm, továbbá az HBO-n a City on a hill, a Harcos, a Gomorra, a Netflixen pedig a Trinkets c. sorozatban is hallható vagyok. Szerencsémre még számos más sorozatban és filmben lehet hallani ezek mellett. 

 

 

Hogyan töltöd a nyarat? Kikapcsolódsz, töltődsz, lélekben készülsz pályafutásod új szakaszára vagy a szünetre is betábláztad magad munkával?

Sokat fogok dolgozni, az biztos, de mellette azért igyekszem lazítani, töltődni is. Szeretném fejleszteni az angolnyelv-tudásomat, ezért elkezdtem magántanárhoz járni, újra bokszolok, és sok időt töltök a barátaimmal, akik mindig feltöltenek és kirángatnak a komfortzónámból. Így már voltam kétnapos, pihentető, rapid nyaraláson Etyeken, egy nagyon kedves barátnőmmel, Patyi Szilvivel (a kecskeméti színház súgója – a szerk.). Borkostolókon vettünk részt, és másnap ellátogattunk a Korda Filmstúdióba. Tavaly számos helyre eljuthattam, így ezen a nyáron nem tervezek hosszabb nyaralást.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Mon, 08 Jul 2019 18:26:56 +0200
Hamarosan Kecskeméten koncertezik Magyarország legnagyobb rockzenekara! Íme a teljes program http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3195-hamarosan-kecskemeten-koncertezik-magyarorszag-legnagyobb-rockzenekara-ime-a-teljes-program http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3195-hamarosan-kecskemeten-koncertezik-magyarorszag-legnagyobb-rockzenekara-ime-a-teljes-program Hamarosan Kecskeméten koncertezik Magyarország legnagyobb rockzenekara! Íme a teljes program

 

 

Több mint 100 dobos, 250 gitáros, 90 basszusgitáros és 80 énekes egy időben, egy helyen!

A szervezők célja a különleges zenei rendezvénnyel, hogy a rockzenét, valamint az élő zenei produkciókat népszerűsítsék, emellett egy összetartó, zenét szerető, művelő közösséget alakítsanak ki.

A KecskemétRocks-on elhangzó dalokat a szervezők úgy választották ki, hogy azok bárki számára könnyen eljátszhatóak, elénekelhetőek legyenek. A rendezvényre komplett zenekarok, kórusok is jelentkezhettek, de olyan zenészek is tagjai lehetnek Magyarország legnagyobb rockzenekarának, akik eddig csak otthon zenéltek.

 

KecskemétRocks2019

 

Helyszín: Benkó Zoltán Szabadidőközpont

Időpont: 2019. szeptember 7., szombat (esőnap: szeptember 14.)

 

Program:

 

CityRocks Színpad

10.00-13.00 Nyilvános próbák

14.00-16.30 KecskemétRocks2019: Magyarország legnagyobb rockzenekara - flashmob koncert

Az óriászenekarban közreműködik:

 • Czutor Zoltán a Belmondóból
 • Gamsz Árpád a Mobilmániából
 • és Kirchknopf Gergő az Ocho Machóból

Az elhangzó repertoár:

 • Warm up medley:
  • Queen: We will rock you
  • LGT: Ringasd el magad
  • Joan Jett: I love rock’n’roll
 • Ocho Macho: Jó nekem
 • Bikini: Mielőtt elmegyek
 • Tankcsapda: Egyszerű dal
 • Sing Sing: Halál a májra
 • Metallica: Enter sandman
 • White Stripes: Seven nation army
 • Nirvana: Come as you are
 • Lenny Kravitz: Are you gonna go my way
 • Depeche Mode: Personal Jesus

 

 

Hangfoglaló Program Színpad:

A Hangfoglaló Program 2019-es zenekari pályázatának nyertes zenekarai:

 • 17.00-18.00 Árnyéknyúl
 • 18.00-19.00 Terra Profonda
 • 19.00-20.00 DLRM koncertek

 

CityRocks Színpad

20.00-21.00 Metallicum (Metallica tribute)

21.30-23.00 Hollywood Rose (Guns N' Roses tribute) koncertek

 

A rendezvényre a belépés díjtalan!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Tue, 13 Aug 2019 16:54:13 +0200
Vagány kezdeményezés űzi el az unalmat a kecskeméti vasútállomáson http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3122-vagany-kezdemenyezes-uzi-el-az-unalmat-a-kecskemeti-vasutallomason http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3122-vagany-kezdemenyezes-uzi-el-az-unalmat-a-kecskemeti-vasutallomason Vagány kezdeményezés űzi el az unalmat a kecskeméti vasútállomáson

 

Az immár több mint száztíz éve létező és aktívan cselekvő jószolgálati világszervezet, a Rotary International kötelékében 20 éve vesz részt önálló munkájával a Rotary Club Kecskemét. A jubileumi elnöki évben most egy újabb, saját fejlesztésű közösségi programmal léptek színre: a klub néhány tagjának közreműködésével a kecskeméti vasútállomás várótermében felállított könyvespolcukat töltötték fel különféle olvasnivalóval.

A MÁV-START Zrt. Szeged Területi Igazgatóságának támogatásával, azzal együttműködésben több száz magyar és világirodalmi mű, szép- és könnyed irodalom, történelmi portrék, albumok, kalandregények, receptfüzetek várják az alkalmi olvasókat. 

 

 

A ROTARY TÉKA célja, hogy a könyvekhez ingyen, mindenféle regisztráció nélkül, bárki és bármikor hozzáférhessen. A már kiolvasott, megunt könyveiket pedig a könyvespolc segítségével elcserélhetik az utasok, hisz aligha történhet jobb egy otthon porosodó könyvvel, mint hogy új gazdára talál!

Akik útravalóként választanak maguknak olvasmányt, bátran tehetik: a szervezők remélik, hogy olvasás után visszakerül a mű vagy új könyv kerül viszonzásképp a polcra.

A keresztségben ROTARY TÉKA nevet viselő olvasósarok a klubtagok, családjaik és szimpatizánsaik jóvoltából már eddig is több doboz tartalék-irodalom összegyűlt. A kínálat pótlása, cseréje és gondozása folyamatos lesz, amelyet szintén a közösség tagjai végeznek.

Ott jártunkkor hirtelen azt sem tudtuk, melyiket kapjuk le a polcról: tanuljunk valamit gyorsan Vekerdy Tamástól a gyereknevelésről vagy szöktessük fel az adrenalinszintünket Agatha Christie-vel. Bővült a könyves bakancslistánk: Cecelia Ahern Nyomomban az életem c. könyve felkeltette az érdeklődésünket, mindenképp beszerezzük majd. Végül egy jógás könyv mellett tettük le a voksunkat, és bevalljuk, nem is tudtuk ott hagyni, ezért cserébe a napokban mi viszünk néhány lapozgatnivalót a menő minikönyvtárba.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 04 Jul 2019 17:00:00 +0200
Így működik a szelektív hulladékgyűjtés Kecskeméten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3125-igy-mukodik-a-szelektiv-hulladekgyujtes-kecskemeten http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3125-igy-mukodik-a-szelektiv-hulladekgyujtes-kecskemeten Így működik a szelektív hulladékgyűjtés Kecskeméten

 

A DTkH Nonprofit Kft. a környezettudatosság jegyében, a közszolgáltatás keretein belül, az ügyfelek kényelmi szempontjait szem előtt tartva, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is végez. Ez azt jelenti, hogy 2 hetente összegyűjtik az ingatlanok elé, sárga színű DTKH-s emblémás zsákokban kihelyezett szelektív csomagolási hulladékot (papír, fém, műanyag, tetrapack).

 

Honnan lesz sárga zsákod?

A szükséges sárga színű DTkH emblémás zsákokat térítésmentesen biztosítják, bármelyik ügyfélszolgálaton beszerezhetőek, de ha az első alkalommal bármilyen áttetsző (nem fekete) zsákban helyezed ki a szelektált hulladékot, a következő gyűjtési alkalomra cserezsákként biztosítják.

 

Logo photo created by freepik - www.freepik.com

 

Mi kerülhet a sárga zsákba?

 • papír (tisztán, laposra hajtogatva): kartondoboz, hullámpapír, élelmiszerek és kozmetikai cikkek papírdobozai, színes és fekete-fehér újság, szórólap, prospektus, irodai papír, füzet.
 • műanyag (kiöblítve, laposra taposva): színes- és víztiszta PET palack, kupak (üdítős, ásványvizes), kozmetikai és tisztítószerek flakonjai (pl: samponos, öblítős, mosogatószeres), reklámszatyor, nylonzacskó, csomagolófólia, fólia (zsugor és strech), joghurtos, tejfölös és margarinos dobozok,
 • fém- és italos kartondoboz (kiöblítve, laposra taposva): fém italos doboz (pl: üdítős, sörös, energiaitalos), tartós tej és üdítők dobozai (TetraPack), konzervdoboz

 

Mi NEM kerülhet a sárga zsákba?

 • üveg,
 • használt papírzsebkendő, szalvéta,
 • felvágottak csomagolása,
 • hungarocell,
 • CD, magnó- és videokazetta,
 • egyéb műanyagnak ítélt hulladék (pl. nejlonharisnya)


A fent említettek a kommunális edénybe kell, hogy kerüljenek! A színes és színtelen öblös üveg (italos üveg) elhelyezésére a településen kihelyezett üveggyűjtő konténerekben van lehetőségünk!

 

“Nem szelektálok, mert úgyis összeöntik!” - Nyugi, utána szétválogatják!

Sokaktól hallottuk kifogásként, hogy azért nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, mert úgyis összeöntik. Igen, ez igaz, de egyáltalán nincs vele gond. Az összegyűjtött csomagolási hulladékokat a válogatóművekbe szállítják, ahol megtörténik a frakciók utólagos külön válogatása. A frakciók együttes gyűjtésének egyrészt gazdaságossági okai vannak, illetve a korábban a gyűjtőszigeteken alkalmazott frakciónkénti különgyűjtés csekély mértékben valósult meg, ezért minden esetben így is szükséges volt az utólagos válogatás!

 

 

 

Kiöblítve?! IGEN!

Egyes flakonokat, ételes dobozokat és olajos palackokat elvileg el kellene mosogatni, mielőtt a zsákba kerülnek. Sokakban megfogalmazódik, hogy a mosogatással azonban vizet pocsékolunk, és ezzel többet ártunk a környezetünknek. Vagy mégsem? Nem azt várják el, hogy patyolat tiszta legyen, csupán azt, hogy makacs szennyeződések ne legyenek benne/rajta. Elég, ha például a mosogatás végén a mosogatóvízben átöblítjük, vagy szükség szerint szivaccsal eltávolítjuk a szennyeződéseket!

Különösen fontos mozzanata ez a gyűjtésnek, mivel ugyanabba a zsákba kell rakni az összes szelektíven gyűjtött hulladékot (vagyis a műanyag, a papír és a fém együtt) és ha más anyagokkal szennyeződnek, sajnos nem hasznosíthatóak újra! Például a zsírfoltokkal teli pizzás doboz már nem újrahasznosítható, csak ha megszabadítod egy ollóval a szennyezett részektől.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy otthon sem büdösödnek a zsákban az elszállítás időpontjáig.

 

Kissé elcsépelt szlogen a “tapossa laposra”, de azért tartsd be!

A gyűjtés másik ugyancsak nem elhanyagolható momentuma, hogy lehetőség szerint a zsákba a lehető legkisebb térfogattal helyezze el a műanyag palackokat, flakonokat, dobozokat! Lapítsa ki az italos kartonokat, a palackokat is. A műanyag kupakokat nem szükséges visszacsavarni! Mindezek elősegítik, hogy több csomagolóanyag férjen a zsákokba, ezáltal a gyűjtőjárművekbe is!

 

 

Ne adj plusz munkát a válogatóknak!

Könyvjelzőzd el ezt a kisokost, és bármikor elbizonytalanodsz, inkább kukkants rá, biztosan a szelektívbe való-e az adott hulladék. Plusz segítség, hogy a sárga zsákokra rányomtatták, milyen hulladékok kerülhetnek bele. Amennyiben mégis előfordult, hogy szennyezett vagy szelektíven nem gyűjthető hulladékot helyeztél a szelektíves zsákba, azt utólagosan, a válogatás során, a hasznosítható anyagoktól elkülönítve, a háztartási hulladékokkal együtt ártalmatlanítják. Nem történik tehát tragédia, azonban nem illik kitolni a szalag mellett álló emberekkel, akik a mi szemetünket válogatják. Ha esetleg véletlenül kidobsz egy olyan műanyagfajtát, amit nem tudnak újrahasznosítani, senki sem fog szidni a hátad mögött, de ha mondjuk a gyerek pelenkájával leped őket meg, elképzelhető, hogy csuklani fogsz...

 

Mikor szállítják el a sárga zsákokat a mi utcánkban?

A szelektív hulladékgyűjtés időpontjairól, lomtalanításról és egyebekről itt tájékozódhat a kecskeméti lakosság.

 

 

Ne feledd, a legjobb hulladék az, amelyik nem keletkezik!

 

Attól, hogy rengeteg anyagot újra lehet használni, ne dőljünk hátra, hogy innentől korlátlan mennyiségben termelhetjük a hulladékot, hisz maga az újrahasznosítás is komoly terhet ró a környezetünkre! Legyünk egyre tudatosabbak, üzenjünk minden apró vásárlásunkkal a gyártóknak: nem kérünk felesleges szemetet! Sőt, alapvetően ne dőljünk be a fogyasztói társadalomnak, mindig tervezzünk előre, készüljünk saját szatyrokkal, táskákkal, dobozokkal a bevásárláshoz, kerüljük a spontán vásárlást, ne halmozzunk fel semmit - legyen szó élelmiszerről, elektronikai cikkről vagy ruháról, és utóbbiak esetében ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nem kötelező ezeket pár havonta, évente csak azért lecserélni, mert már van helyette egy újabb, trendibb! Rossz irányba robog a világ, de bármikor ki lehet szállni ebből a totálisan nem fenntartható játékból!

 

Palackos- kontra csapvíz

Ha a palackos víz helyett csapvizet iszol, máris rengeteg PET-hulladékot megspóroltál! A Bácsvíz Zrt.-től már informálódtunk ebben a témában, kell-e félnünk a csapvíz minőségétől Kecskeméten. Ezen a térképen pedig megkeresheted a lakóhelyed, és kiderítheted, mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata.

 

A megunt, elhasználódott holmidat vidd vissza a megfelelő helyre Kecskeméten!

Passzold vissza tesó! programról - amelynek célja a magyar háztartásokban meglévő, használaton kívüli mobiltelefonok visszagyűjtése - ugyancsak írtunk már, mert Kecskeméten is található gyűjtőpont, illetve a használt ruhától is könnyedén megszabadulhatunk, erre ugyancsak kitértünk.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Mon, 24 Jun 2019 12:06:19 +0200