TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskeméti nők, akikre büszkék lehetünk: Engert Jakabné Zsuzsa
08
2015 dec.

Kecskeméti nők, akikre büszkék lehetünk: Engert Jakabné Zsuzsa

 
Nők, akik helytállnak ebben a férfias teljesítményt nyújtó világban, legyenek akár vállalkozók, munkavállalók vagy főállású anyák, mert a siker és boldogság mindenkinek mást jelent… Engert Jakabné Zsuzsa a kecskeméti közélet egyik legtevékenyebb alakja, aki a nők, családok és gyermekek segítésének szenteli szabadidejét. A kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület alapítója, az Esélyteremtési Bizottság elnöke, nem mellesleg 6 unokás nagymama, a kórház humánpolitikai osztályvezetője és önkormányzati képviselő egy személyben…
  

Név: Engert Jakabné

Életkor: 62

Családi állapot: boldog nagycsalád, férj, 2 lánygyermek, 6 unoka

Foglalkozás: humánpolitikai osztályvezető, Bács-Kiskun Megyei Kórház

 

 

 

 Karrier:
1997 - Humánpolitikai osztályvezető, Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Kórháza,

Díjak, elismerések:

 • Egészségügyi Miniszteri Dicséret 1987. Egészségügyi Minisztérium
 • Kiváló Kórházi Dolgozó 2000. Bács-Kiskun Megyei Kórház
 • Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért Díj 2007. Bács- Kiskun Megyei Közgyűlés
 • Arany Búzaszem Díj 2012. Magyar Asszonyok Érdekszövetsége
 • Főtanácsosi Kinevezés 2013. Bács-Kiskun Megyei Kórház
 • Pro Sanitate Díj 2015. Emberi Erőforrások Minisztériuma


Közélet

 • A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti szervezetének egyik alapítója.
 • A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület alapítója és vezetője 2002 óta. Az egyesület közhasznú tevékenységet végez a nőkért, a családokért, a nemzeti értékeink megőrzéséért, a határon túl élő magyarokért a polgári és keresztény értékrend mentén. Az egyesület tagja a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének és három éve működteti a Bács-Kiskun Megyei Család, - Esélyteremtési és Önkéntes Házat.
 • 2010 óta önkormányzati  képviselő
 • Az Esélyteremtési Bizottság vezetője
 • Az EMMI nőjogi tematikus munkacsoportjának résztvevője.


 
Mottó:

 „ Amit teszünk, az talán alig egy csepp a tengerben, de ha nem tennénk, a mi vízcseppünk hiányozna a tengerből.”

(Teréz Anya)

 

Engert Jakabné Zsuzsa portréja 13+1 kérdésben:


 
1.    Melyik könyvet olvastad utoljára?

 Az utóbbi időben sokat foglalkoztatnak a bevándorlás kapcsán az iszlám körül kialakult vélemények: Anna Erelle: A dzsihád jegyese


2.    Ami teljesen kikapcsol?

Hat unokám van, és sok időt töltök velük, szeretem megfőzni és megsütni a kedvenc ételeiket. Van egy kis hobbi kertünk, ahol szintén szeretek lenni, csendes, nyugodt környezetben igazi kikapcsolódás számomra a kertészkedés. Tavasszal megtervezem, hogy mit vetek, palántázok, és azokat gondozom. Nagy háztartást vezetek, hiszen szinte minden hétvégén együtt ebédelünk a két lányunk családjával, így különösen nagy érték számunkra, ami a kertünkben megterem.
 


3. Kedvenc kecskeméti helyed?

Nincs Kecskeméten kedvenc helyem, én nem itt születtem, így gyermekkorom és ifjúságom emlékei nem ide kötődnek. Több mint 40 éve élek a városban és nagyon megszerettem: egy év kivételével mindig a Széchenyiváros volt az otthonunk. A város egyik - legalábbis számomra – legkedvezőbb fekvésű városrésze. Közel van a munkahelyem, minden szolgáltatás megtalálható itt, oktatási intézmények, üzletek, piac és gyalog is csak 15 perc a városközpont. A városnak sok szép épülete, kulturális intézménye van, számos program közül lehet választani. Szeretem Kecskemétet, és több mint négy évtized távlatában talán mondhatom magam igazán „kecskemétinek.” Büszkeséggel tölt el, hogy képviselője lehetek e városnak.
 


4. Amin sose spórolnék…

 A családommal, gyermekeimmel töltött időn.


5. Amire soha nem költenék...

Volt időszak, amikor dohányoztam.  Soha többet nem költenék cigarettára.

 

A Malom Központban található adománygyűjtő pont megnyitóján


6. Hány órát dolgozol egy nap?

 8-10 órát.  A munkahelyem a Bács-Kiskun Megyei Kórház 38 éve. Szeretem a hivatásom, talán mondhatom, hogy a munkám a hobbim is. A család mellett fontos számomra a közéleti tevékenység is. Olyan családból származom, ahol természetes volt a másik emberen segíteni.  A szüleimnek sokat köszönhetek, mert munkára neveltek, a tevékeny, értékes munka szeretetére. Az egyesület, amelynek alapítója és elnöke vagyok,  teljessé teszi közéleti tevékenységem, azt a belső igényemet, amely számomra nem teher, hanem öröm.


7. Életed legnagyobb eredménye(i)?
 
Nagyon nehéz kiragadni bármely szakaszát az életemnek, sohasem éreztem azt, hogy nem végzek tartalmas eredményes munkát. Amikor 5 évig itthon voltam a gyermekeimmel, akkor sem éreztem, hogy teher lenne az otthonlét, annak is megvolt a szépsége. Három dolgot mégis kiemelnék: 1996.-ban neveztek ki osztályvezetőnek és azt a megbízást kaptam, hogy egy teljesen új szemléletű humánpolitikai osztály működését alakítsam ki. Ez az osztály azóta jól működik, számos új lehetőséget dolgoztunk ki, és sikeres pályázatokkal komoly humánerőforrás fejlesztés valósulhatott meg.

A közéleti munkám terén már a második ciklusban segíthetem képviselőként a város és a városrész fejlődését. A 12 éve működő és egyre több feladatot vállaló Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület vezetése, nőtársaimmal a családokért, gyermekekért, nőkért végzett munka egy szép és eredményes szakasza életemnek. Természetesen mindezek a kiegyensúlyozott családi háttér és segítség nélkül nem valósulhattak volna meg.
 


8. Mi az eddig elért sikereid titka?

 A korábban már említettem, hogy az értékrend, amit otthonról hoztam, az meghatározó számomra. Mindig próbálom mindenben a szépet, a jót látni, és elégedett vagyok azzal, ami éppen abban a pillanatban lehetséges. Szüleim dolgos, szorgalmas emberek voltak, és minden, amit megszereztek , kétkezi munkájuk eredménye volt. Azt láttam, hogy a becsülettel és szorgalommal végzett munkájuk alapján köztiszteletben álló emberek voltak. Sokat jelent számomra és sok helyzetben kapaszkodó is a hitem, hívő katolikus keresztény vagyok.


9. A legnagyobb kudarcod?
 
Nem emlékszem akkora kudarcra, amit fontos lenne említeni. Természetesen voltak csalódások, vagy olyan dolgok, amelyek szomorúsággal töltöttek el, de a már említett hitem átsegített ezeken.


10. Milyen hivatást választanál magadnak, ha újra pályakezdő lennél?

Az eredeti foglalkozásom gyógyszertári asszisztens, és néhány év után kellett egészségügyi problémák miatt más irányt választanom. A gondviselés mindig mutatta az utamat, és biztosan ez az én helyes életutam.
 

Gyermekköszöntő rendezvényen


11. Reményeid szerint milyen lesz az életed 5 év múlva?

Jövőre nyugdíjba vonulok, így a számomra nagyon kedves munkahelytől meg kell válnom, de közéleti munkámat folytatom. Bízom benne, hogy boldog nyugdíjas évek várnak rám.
 


12. Milyen tanácsot adnál a mai nőknek?

Sokat foglakozunk a női szerepekkel, mi is a nő igazi küldetése, hivatása. Hiszem azt, hogy segítő, megértő férj, társ és gyermekek nélkül nem lehet teljes egy nő élete. A hivatás tökéletesen összeegyeztethető egy kiegyensúlyozott családi háttérrel, csak a sorrendet fontos érzékelni. Akinek ez nem adatik meg, hiszen sokan vannak nőtársaink, akiknek másként alakul az életük, keressék azt a társat, akivel teljes lehet az életük. Fontosnak tartom, hogy őrizzük meg nőiességünket, méltóságunkat és mindazon az erényeket, amitől mi mások vagyunk, mint férfitársaink. A kettő így lehet együtt sikeres.

 


 13. Milyen legyen Kecskemét 2020-ban?

Kecskemét jelenleg is egy nyitott, befogadó, család - és gyermekbarát város. Rendkívüli lehetőségeket kapott és sikeresen élt ezekkel a fejlesztési lehetőségekkel. Olyan fejlődési pályára lépett, amelyet folytatni kell, és szeretném megélni, hogy a belváros mellett a külvárosi részek is megszépüljenek, és sétálva az utcákon sok kedves mosolygó gyermekkel, fiatallal és családdal találkozzam.
 


13 + 1. Fejezd be a mondatot: Ha tehetném, …

... a nőknek nagyobb esélyt adnék a parlamentbe jutáshoz.

Fotók: kecskemet.hu, Széchenyivárosi Hírmondó

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Csatlakozz közösségünkhöz a trendalelke.hu honlapon, facebook oldalunkhoz, és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: szerda, 09 december 2015 11:33
Értékelés:
(6 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449