TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskemét arcai: Zsigóné Kati, a “tojásdíszítés királynője”
23
2016 márc.

Kecskemét arcai: Zsigóné Kati, a “tojásdíszítés királynője”


Kecskemét arcai sorozatunkban neves és kevésbé ismert vagy egyáltalán nem ismert kecskemétiekről mesélünk, akik alakítják, formálják a várost, színesítik a kecskeméti életérzést: lehetnek nők, férfiak, művészek, vállalkozók, sportolók, önkéntesek, hétköznapi hősök. Ami fontos, köztünk, értünk, velünk élnek. Ilyen Zsigóné Kati kecskeméti népi iparművész, aki országszerte a “tojásdíszítés királynőjeként” híresült el világszínvonalú munkáival. A szép szeretete és az újdonságok megismerése azóta motiválja, hogy édesanyja biztatására elkezdett kézimunkázni. Húsvét közeledtével vele beszélgettünk munkáról, kikapcsolódásról és természetesen Kecskemétről.Trendalelke.hu: Számos művészeti ággal foglalkozol, de a tojásdíszítéssel forrt össze a neved. Honnan ered és mikor kezdődött ennek szeretete?


Zsigóné Kati: A 8 művészeti ág közül, amivel foglalkozom, a falpingálás volt az első. Utána kezdtem el tojást díszíteni. Tavaly összepakoltuk a hímeseimet egy vitrinbe, és a világon egyedülálló kiállítás lett belőle. A kazettás mennyezet festése a tojásdíszítés után a kedvenc időtöltésem. Elkészültével még engem is lebilincsel a festett rozetták csodálatos szépsége. Ez olyan művészi munka, ami értékét évszázadokig megőrzi. Már ez a tény is inspirálóan hat rám.

 

Katit Dubajba is meghívták a világ 5 legjobb tojásdíszítője közé


Melyik a legnehezebb, legtöbb hibalehetőséget tartogató technika?

Számomra egyértelműen a tojás faragása. Nincs is más technika, ami igazán nehéz lenne, de elvékonyítani a tojás héját, az igen kockázatos és izgalmas feladat. Már pedig úgy lesz igazán értékes az alkotás, ha éppen, hogy át nem szakad, úgy el van vékonyítva a tojás héja. Az idei – meglepetés – alkotásom is ezzel a technikával készült.


Ellenben mi a garantált sikert hozó technika egy kezdő számára?

A tojásfestés. Ez nagyon könnyű, magam is ezzel kezdtem. Aki viszont értékesebb munkát szeretne készíteni már a kezdetek kezdetén, az mindenképp viaszoljon, mert az a legszebb.

 

40 éve szerelemben


Van olyan hobbid, ami nem kapcsolódik a kézművességhez vagy akkor kapcsolódsz ki, ha dolgozol?

Mindent élvezettel teszek, nekem nincs munka. Egyedül autót vezetni nem szeretek. Persze az alkotás kikapcsol, és csak a mérhetetlen boldogságot érzem a szívemben. Azt gondolom, megállásra késztető, káprázatosan szép dolgokat nem is lehet más indíttatással elkészíteni. Legkedvesebb időtöltésem a Férjecskémmel lenni! 40 éve vagyunk együtt. Tőle jobb Emberrel még soha nem találkoztam. Ő a szerelmem, a mindenem.


Mi inspirál, honnan jön  az újabb és újabb ihlet?

A boldogságomból - hogy jól érzem magam a bőrömben - ilyenkor megölelném az egész világot, szeretnék minden házba bekopogtatni, jókívánságot mondani.


A fiúk, urak manapság nem igazán járnak locsolni, a lányok, asszonyok a kevés locsolót már csak csoki tojással vagy pénzzel jutalmazzák. Hogyan lehetne visszahozni az ünnep varázsát?

Mind minden férfi, így a Férjecském is csak olyan helyekre szeret elmenni locsolkodni, ahol szívesen látják! Mi nők, pedig egész évben hívhatjuk férfi ismerőseinket locsolkodni, így jelezve, hogy jól esik látogatásuk. Húsvét ünnepe remek dolgokat hordoz és ha ezt kiaknázzuk, felejthetetlen lesz.

 

Kati egész évben a húsvétra készül


Nálatok hogyan telik a húsvét?

Már előtte 2 hónappal kezdenek sorjázni a felkérések. Vasárnap mindenképp a családommal megyünk a templomba, ünnepelni Jézus Krisztus föltámadását, aki életét adta értünk a kereszten. Meghitt, csendes megnyugvást adó melegség járja át szívünket. Húsvét hétfőn kizárólag a locsolkodóké vagyok. Eddig semmilyen nagyszabású felkérés nem tudott ettől eltántorítani! Nálam a locsolkodás a hagyományok útján történik! Ami röviden annyit jelent, hogy tiszta vízzel a kézfejemre locsolnak. Én pedig örömmel elkészítem a locsolóm által  választott egyedi, bűverős mintát, ott helyben.

 

Fábry Sándor szerint ő az "Ország Nyuszija"


Te hogyan készülsz az ünnepre?

Az igazság az, hogy egész évben készülök a következő húsvétra. Minden évben igyekszem meglepni magam és az emberiséget egy különleges hímestojással. Így volt ez az idén is. A tojás natúr természetességét meghagyva, hagyományos virágmotívumos díszítéssel, a legnehezebb technikával faragtam egy nagyon értékes strucctojást.


Melyek a legnépszerűbb motívumok a húsvéti tojásokon - miket kérnek tőled és te melyikeket szereted leginkább?

Húsvétkor a gyerekét féltő szülő jelét kérik legtöbben. Én a kéz jelet szeretem legjobban, hisz nagyon kifejező! Vigyáz ránk, óv, félt bennünket, megsimogat, megölel, dolgozik értünk...


A családodban mások is kézműveskednek?

Sajnos nem, de reménykedem, hogy 3 éves unokámról elmondhatom majd, hogy előttem az utódom.

 

Pannával


Pannával, a kisunokáddal igyekszel megszerettetni a kézművességet?

Már most is segít nekem a maga módján. Pici még, de ha kérem a patkószöget vagy a fogót, reszelőt, ezeket felismeri és ide is adja. Ó, nagyon szeretném, ha tudná űzni a „munkámat” és folytatása lenne az általam elkezdett és kitaposott útnak. Rajtam nem fog múlni! Talpraesett kislánynak tűnik, ki fogom hozni belőle, amit lehet.

 

Gyerekek között


Mi a kedvenc helyed a városban?

Szeretünk cukrászdákba, éttermekbe járni Kecskeméten, több favoritunk is van. Imádunk táncolni, bulizni, sok helyen megfordulunk. Szerelmemmel tudatosan igyekszünk jól megélni az életünket.


Milyennek szeretnéd látni Kecskemétet 5 év múlva?

Szeretném, ha a város felkarolná a népművészetet, mert hiszem, hogy ez a negatív dolgokat is pozitívan tudná befolyásolni. A művészi alkotás szép a szemnek, és a lelkünket is melengeti az alkotás öröme. Szeretném, ha több jóság lenne az itt és a Földön élő összes ember szívében egyaránt. 62 évesen én is még mindig nevelem magam, hogy jobb ember váljon belőlem. Gyakorlom az alázatot, a jóindulatot, a segítőkészséget. Mindennapjaimban pedig igyekszem Isten tanításaival élni.

Sok locsolót kívánunk Kati!

 

Zsigóné Kati facebook oldala

Zsigóné Kati honlapja

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: szerda, 23 március 2016 07:25
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449