TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskeméti arcai: Madla Anett, egy ízig-vérig közösségi ember
10
2016 máj.

Kecskeméti arcai: Madla Anett, egy ízig-vérig közösségi ember

 

"A legtöbb ember mindig kicsit nehezen mozdul, csak várja, hogy legyen valami, de nem tesz érte. Ellenben vannak azok, akik ugyanígy mondogatják, hogy de jó lenne, ha….., de erre válaszul meg is teszik, amit kell." Ez utóbbi típusba tartozik Madla Anett is, aki férjével, Szilágyi Áronnal együtt gondoskodik arról, hogy a Leskowsky Hangszergyűjtemény igazi pezsgést vigyen a kulturális életébe, de Anettnek köszönhetjük az igazi közösségi életérzést adó Vacsiközi Garzsvásárt is. Egy igazi közösségi ember, ismerjétek meg őt!

 

Kecskemét arcai című új sorozatunkbann neves és kevésbé ismert vagy egyáltalán nem ismert kecskemétiekről mesélünk, akik alakítják, formálják a várost, színesítik a kecskeméti életérzést: lehetnek nők, férfiak, művészek, vállalkozók, sportolók, önkéntesek, hétköznapi hősök. Ami fontos, köztünk, értünk, velünk élnek. 

 

Trendalelke: Honnan jött a garázsvásár ötlete?

Madla Anett: Régóta szerettem volna összehozni egy ilyet, de szokatlannak tűnt a gondolat. Amikor Amerikában és Németországban babysitterkedtem 20 évesen -, ott nem volt életszerűtlen, klassznak találtam, de itthon nem tudtam elképzelni, nem is mertem belevágni. Ezzel nem vagyok egyedül, félnek tőle az emberek: kik fognak bejönni, milyen embereket vonz vajon, Tulajdonképpen a saját életét pakolja ki az ember. A garázsvásár konkrét kiötlője nem én voltam, az Ifjúsági Otthonból kerestek meg, egy pályázaton dolgoztak: környezettudatos programokat szerveztek, ennek volt része az országos garázsvásár. Ehhez kellett nekik egy olyan ember, aki a saját lakóközösségében már aktív. Engem kértek fel, én pedig vállaltam, megszerveztem. Elég fárasztó volt, de megérte. Tavaly még hiányzott, hogy minden résztvevő összeüljön ötletelni, idén már így szervezzük.

 


Idén voltatok inspirálódni a Wekerlei Garázsfesztiválon (Kispest egyik csodás része, a szerk. megjegyzése). Mit tapasztaltatok, más egy fővárosi garázsvásár?

Wekerlén vannak ismerőseim, ráadásul most egy kecskeméti barátom is oda vitte a portékáit, így mi is ellátogattunk hozzájuk. Ugyanúgy a házaknál tartják a garázsvásárt.. Az egy nagyon jó és összetartó közösség, igazán fontos számukra minden, ami a fenntartható élettel függ össze. Nálunk is jó lenne, ha ilyen lenne, hiszen ez egy barátkozós nap, nem csupán arról szól, hogy a holmik gazdára találnak. Vendégül látni a másikat, együtt játszanak a gyerekek - szóval egy kötetlen nap, amikor mindenki találkozik mindenkivel.

 

Mint a régi időben, amikor még nem volt mindenkinek tv-je, és átmentek a szomszédba tévézni. Ezt a fajta közösségi élményt szeretnétek visszahozni?

Igen. Amikor az emberek a mai rohanó világban megtapasztalják, hogy vannak még ilyen programok, azt nagyon értékelik és örömmel fogadják. Manapság mindenki időpontot egyeztet, még a gyerekek sem mehetnek át egymáshoz szabadon. A Vacsiközben is ezt szeretnénk újra megadni: egy közösségi élményt. A helyszín alkalmas rá, könnyedén tudnak jönni biciklivel a vásárba, de körbe is lehet sétálni. Máshonnan is jönnek, nem csak ebből a lakóközösségből, főleg azok, akik szeretnek zsibvásárba járni és vadásszák a kincseket. A szomszédok pedig legalább meglátogatják egymást.

 


Tavaly hány helyszín volt? Idén hogyan alakul a létszám?

Előző évben 10 helyszínünk volt, idén 9 lesz. Ebben az évben több olyan jelentkező van, aki nem itt lakik, de szeretne részt venni. Tavaly a saját kertemben is volt 4 ember, akit befogadtam, minipiaccá alakultunk.


Idén miben szeretnétek megújulni?

Szeretném, ha mindenhol lenne valami plusz: játék, süti, limonádé, bármi. De akár lehetne egy egységes arculat is, például egy közös garázsvásár tábla. Valami biztosan lesz.


Egy fesztivál körvonalazódik…  

Igen, bár nem akartam neki ezt a nevet adni. Tavaly még nem is gondoltam rá, hogy idén újra megszervezem, de nagyon sokan kérdezgették, mikor lesz újra. Úgy időzítettük, hogy a lomtalanítás előtti héten legyen, adva egy utolsó esélyt a holmiknak, de ha itt sem kel el, akkor még mindig meg lehet szabadulni tőle.

 


Szilva Egyesület néven szervezitek a garázsvásárt. Vannak más közösségi terveitek is a garázsvásáron felül?

Szeretnénk mozgósítani az embereket a Vacsiközben, behozni olyan programokat, amik eddig nem voltak. A Guba parkból indult ki az egész kezdeményezés. 2009-ben indult Kecskeméten az Ifjúsági Otthon Zöld Ernyő nevű projektje, ami 2 évig tartott, rengetegen részt vettek benne, és tényleg egy ernyő alá hozta azokat az embereket, akik fontosnak érzik, hogy a lakókörnyezetük élhetővé, fenntarthatóvá váljon. Itt sok barátság is született, és a projekt befejeződésével újabb kezdeményezések indultak útnak - így jött létre a MÁK - Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért és a Szatyor Egyesület. Mivel több vacsiközi is aktív tag volt a MÁK-ban, a Guba parkba szerveztük az első “Mák a Gubában” partit, amit a siker láttán megismételtünk 1 évvel később, és láttuk, hogy rajtunk kívül itt is vannak emberek, akiket lehet mozgósítani. A legtöbb ember mindig kicsit nehezen mozdul, csak várja, hogy legyen valami, de nem tesz érte. Ellenben vannak azok, akik ugyanígy mondogatják, hogy de jó lenne, ha….., de erre válaszul meg is teszik, amit kell. Így hát hozzánk csapódtak, lett egy maroknyi ember, akikkel szerveztünk sportnapot, gyereknapot, kézműves napot, rengeteg mindent hoztunk tető alá. Minderre pedig létrehoztuk a Szilva Egyesületet. Kezdeményezésünkre városi segítséggel most már úgy néz ki, hogy játszóterünk is lesz a vacsiközben.

Egy kertvárosban fontos a játszótér?

Nagyon jellemző a vacsiközi lakóövezetre, hogy amint hazatérnek, bezárkóznak a lakosai, így a szomszédok nem is ismerik egymást. Ez tehát a cél, hogy megismerjük egymást és legyenek közösségi programok. A gyerekeknek és a fiataloknak, de talán a szülőknek is fontos, hogy legyenek helyek, ahol lehet beszélgetni, gondolatokat cserélni, találkozni. Ha nincsenek találkozási pontok, nem tud  kialakulni a közösség sem.

Csak a Vacsiközben gondolkoztok vagy városszinten is vannak terveitek?

Évek óta foglakozunk koncertek, rendezvények szervezésével a férjemmel, és sok kulturális rendezvényen veszek részt a Leskowsky Hangszergyűjteménnyel is, tehát ki tudom élni ilyen irányú ambícióimat         és meg tudom őket valósítani.

 Mit csinálsz akkor, ha nem a Leskowsky hangszergyűjteményben tevékenykedsz és épp nem is garázsvásárt szervezel?


Saját webáruházunkon (www.doromb.com) keresztül árulunk különleges hangszereket, és kulturális, többnyire világzenei témájú rendezvényeket szervezünk.  A hangszergyűjtemény egy közalapítvány, melynek a férjem a vezetője. Nagyon sok energiát fektetünk most abba, hogy az új helyén tartalmas programokkal tudjuk várni a látogatókat. Rengeteg tervünk van a jövőre vonatkozólag, lesznek továbbra is gyerekprogramok, koncertek, fesztiválok, workshopok, és időszakos kiállítások is. Szeretnénk, ha a Hangszergyűjtemény minden korosztály számára vonzó programokat kínálna. Mindenki nagyon jól szokta itt érezni magát, ez már a régi helyen is így volt szerencsére.

Idén már volt Világzenei Együttlét nálatok, jön a Múzeumok Éjszakája, ezenkívül lesz még kiemelt rendezvényetek?

Nyári szabadtéri programokon ötletelünk, és 3 turnusban táborunk is lesz, ahová várjuk a gyerekeket! Egy olyan gyerekeknek szóló koncertsorozatot is tervezünk, ahol időről időre olyan zenekarokat, előadókat hívunk meg, akiket Kecskeméten még nem nagyon láthatott a közönség, és tartalmas, különleges programot nyújtanak.

 


Van két gyerkőcötök is…

 

Igen, Simon 8  éves, elsős, Rebeka 7 éves, nagycsoportos. Kíváncsi leszek, idén hogy szerepelnek majd az idei a garázsvásáron, tavaly már képesek voltak arra, hogy néhány játékot beáldozzanak. Nem tudom, miért izgultak jobban, hogy megvegyék őket vagy épp ellenkezőleg. Minden programon velünk vannak egyébként, Simon szerint a fél életünk a Hangszergyűjteményben van. De nagyon jól érzik itt magukat. Rebeka sokat zongorázik, őt a klasszikus hangszerek vonzzák inkább, sokat énekel, és szeret a család előtt szerepelni. Simont sokkal jobban érdeklik a furcsa, különleges hangszerek: doromb, didjeridoo, és a dobok. A rendezvényeken már állandó segítője a férjemnek a technikai háttérben. Mindig találnak barátokat is maguknak ilyen alkalmakkor, feltalálják magukat a rendezvényeken. A gyerekek ráadásul így belelátnak a szülők munkájába és addig is együtt a család.

 


Van kedvenc kecskeméti helyed?


Én a Tisza mellett nőttem fel, és nagyon hiányzik az élő víz. Szerencsére itt a Vízműdombnál némi vízhez juthatok, nyáron sokat járunk ide, a kisfiam tavaly megfertőződött a wakeboard-dal is, úgyhogy idén biztosan még több időt fogunk ott tölteni. A kedvenc helyeim mostanában azok, ahol jó futni. Nemcsak az Arborétumot szeretem ilyen szempontból, vannak kedvenc útrészleteim például a Vacsiköz-Talfája köz városon kívüli részén, ami egy igazi vidéki életérzést nyújt: vannak régi elhagyatott tanyák, szántóföldek, és egy csapat őzzel lehet találkozni napkeltekor és napnyugtakor.


Milyennek látod a várost?


Úgy gondolom, ez egy nagyon élhető város, ahol tulajdonképpen minden elérhető, kisgyermekes családoknak ideális. A fiatalos pezsgést hiányolom egy kicsit, valamivel több érdekes helyszín jót tenne a városnak.

Vacsiközi Garázsvásár a facebookon

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: szerda, 11 máj. 2016 09:35
Értékelés:
(6 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449