TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Így élnek a kecskeméti kóbor állatok
17
2016 jún.

Így élnek a kecskeméti kóbor állatok

 

A közösségi médiában napról napra rengeteg megosztást látni megkínzott, elhagyott állatokról. Ezzel sajnos aligha segítünk az adott kutyán, macskán, ezért utánajártunk, Kecskeméten mit tehet az, aki egy elkóborolt ebet talál vagy rossz körülmények között tartott állattal szembesül. Szomorú szemű kutyákra számítottunk, de vidám ebek néztek vissza ránk a kenelekből a kecskeméti ebrendészet, a Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány és a Menhely az Állatokért Alapítvány telepén. Hogy mindezt hogyan tudják biztosítani, arról Biró Andreát, az alapítvány titkárát és egyben mindkét telep vezetőjét faggattuk.Trendalelke: Ebrendészet és menhely egy helyen működik a kezetek alatt. Milyen gyakorlati különbséget jelent ez?

Bíró Andrea: Egy menhely nagyon kényelmes helyzetben van. Ha mondjuk 50 kutyának tudnak férőhelyet biztosítani, akkor az 51.-et behozni akaró embert elküldik. Mi ebrendészetként is működünk, tehát a kóborkutyákat minden közterületről napi szinten be kell gyűjtenünk. Évente ez 1200 kutyát jelent, macskából is 100-200 érkezik. Nem szabunk felső létszámkorlátot. Volt olyan telünk, hogy még az öltözőben és a tusolóban is kutyus feküdt. Rengeteg állattal foglalkozunk a hét minden napján, nálunk nincs ünnepnap. Sokat kell törődni az állatokkal, hiszen többnyire nem az egészséges és “jól szituált” kutyák kerülnek ki az utcára, hanem a problémás, öreg, beteg egyedek. Természetesen sokszor a gazda figyelmetlensége miatt is elkóborolnak a kedvencek, de nálunk megtalálja a tulajdonos. Nálunk nincs altatás. Ha bekerül egy kutya az ebrendészetre, akkor két hétig keressük a gazdáját, hirdetjük több felületen (rádió, weblap, Facebook), utána pedig az alapítványra száll a tulajdonjog. A karanténidő lejártával ellátjuk a szükséges oltásokkal, chippezük és ivartalanítjuk az állatot, majd addig tartjuk magunknál, míg nem találunk neki egy szerető családot.

 

 

Lala gazdája halála után került a Mentsvárhoz


Milyen az örökbefogadási arány?

Hullámzó. Télen kevesen fogadnak örökbe, inkább tavasszal jellemző. A fajtatiszta kutyák előnyben vannak. Szerencsére sok kutyát már a karanténidő alatt kiszemelnek maguknak az új gazdik, ilyenkor várólistára kerülnek, és ha nem viszi haza az eredeti gazda, akkor elkezdődhet az örökbeadási procedúra. Előbb vagy utóbb mindegyik gazdára lel, amíg ez meg nem történik, a mi vendégszeretetünket élvezik.


Vannak népszerűsítő kampányok?


Mindig gondolkodunk okosságokon. Nagyon sokat lobbizunk az 1%-os felajánlásért, mivel ebből tudjuk magunkat fenntartani. Adományokat is szoktunk kapni, de mivel ez nem rendszeres, nem építhetünk rá sajnos.

 

 

Taxi gondolatai talán egy szerető gazdi körül forognak...


Hogyan működik az örökbefogadási procedúra?

Eljönnek, kinézik az állatot a leendő gazdik. Kitöltenek egy állattartással kapcsolatos tesztet, elbeszélgetünk velük, ebből leszűrjük az állathoz való viszonyulást, felmérjük, a kiszemelt kutya valóban illik-e hozzájuk. Ha van már meglévő kutya, azzal összeszoktatjuk az új jövevényt. Esetleg ha még karanténban van a kutya, akkor meg kell várni az oltást, chipet, ivartalanítást, ezután vihető haza. 10 ezer forintot kell fizetni egy kutya, 1500 forintot egy macska esetében - ezek csak részben fedezik az említett ellátások összegét. Minden örökbefogadást vissza is követünk, ellenőrizzük, jó helyre került-e az állat.

 

 


Állatorvos dolgozik nálatok?

Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy igen. Az állatok létszámából adódóan ezt meg kellett oldanunk. Kerestünk egy orvost, aki minden egyes nap kijön hozzánk, és ellátja a beteg, sérült állatokat. Nagyon magas színvonalú rendelőt is tudtunk építeni. Más menhelyről ugyancsak befogadunk állatot, ha ott nincs lehetőség az állat orvosi ellátására.


Hányan dolgoztok összesen?

Nem elegen, a 300-400 állatra egy tíz fős állomány nem elég. Nagyon sok munkánk van, a 8 órás munkaidőn szinte minden egyes nap túlszaladunk.


Mit tudtok kezdeni az agresszívebb állatokkal?

Sokszor szembesülünk olyan kutyával, amelyik évekig ketrecben élt, abszolút nem szocializálódott. Nem egyszerű kezelni őket, de az ebrendészek felkészültek ilyen szempontból. Szeretnénk majd egy kutyaterapeutát alkalmazni, amennyiben ezt az erőforrásaink lehetővé teszik.

 

 

Ilyen örökbefogadható cukiságok is megfordulnak a Mentsvárnál


Lehet-e önkénteskedni a telepen?

Meghirdettünk pár évvel ezelőtt egy mentorprogramot, ami nagyon sikeres. A mentorok minden szombat délelőtt kijönnek, segítségükkel a szocializált kutyákat megmozgatjuk kicsit. Van olyan kutya, amelyiket egyedül, pórázon sétáltatjuk, de vannak csoportos foglalkozások is. Tanulják a szocializálódást, a pórázon vezetést, hogy könnyebb legyen örökbe adni. Ezeket a foglalkozásokat javasolni szoktuk, hogy nézzék meg a leendő örökbefogadók is, mert ezáltal teljesebb képet kapnak kiszemelt kedvencük viselkedéséről. Várjuk szívesen a mentorkodás vagy az örökbefogadás iránt érdeklődőket ezekre az alkalmakra!

 

 

 

Belenőtt lánc "nyomai" egy Máriahegyben talált kutyán


Úgy tudjuk, segítetek olyan állattartóknak is, akik szűk pénztárcájuk miatt nehéz helyzetbe kerülnek szeretett állatuk etetését illetően.

Ez az őrszolgálatunk feladata. Próbáljuk a lakosságot érzékenyíteni, arra ösztönözni, hogy amennyiben látnak egy rossz körülmények közt tartott állatot, azt jelentsék be nekünk e-mailen. A hatóság felé a megkeresést nekünk bizonyítani kell, ezért jobban örülünk a fotóval ellátott e-mailnek a telefonhívással szemben. Havonta a rendőrséggel akciózunk. Megyünk egyik címről a másikra, első körben rábeszéléssel, szép szóval próbáljuk a gazda szemléletét formálni, hiszen nem az a célunk, hogy mindenhonnan behozzuk az állatot. Arra törekszünk, hogy a gazda megtanulja a helyes állattartást. Szoktunk vásárolni kutyaházakat, étellel is segítünk, sőt, ivartalanítási kampányaink ugyancsak szoktak lenni.


Mennyi időn belül tudtok kiérni egy kóborló állathoz?

Szerződés szerint 24 órán belül kell kimennünk, de természetesen az a célunk, hogy mihamarabb intézkedjünk, hiszen egy elszökött kutya egy nap múlva már messze nem a bejelentett helyen lesz. Vannak viszont korlátaink, ezért szoktunk negatív visszajelzéseket kapni. Sajnos előfordul, hogy napi 8 kutyát behozunk, ilyenkor nem tudunk egyik helyről a másikra villámgyorsan átérni, mivel nem is egyszerű befogni az ebeket, utána be kell hozni, ki kell fertőtleníteni az autót, csak akkor indulhat tovább a következő címre.


Mi történik a többi állattal, például ha egy tanyán árván marad egy ló vagy valamilyen haszonállat?

Nemrég elhunyt egy bácsi, tőle most megörököltünk egy keltetőnyi kacsatojást és egy halom kiskacsát. Ha nem muszáj, az ilyen állatokat nem hozzuk be, hogy ne ingereljük a kutyákat, igyekszünk más megoldást találni. Vannak kapcsolataink haszonállat, ló elhelyezésének segítésére.


Kit hívhatunk, ha egy vadon élő állatot találunk sérülten?

Az speciális eset, mivel például az őz nemzeti kincs, se élve, se a tetemét nem hozhatjuk be, ilyen ügyekben a vadásztársaságot kell értesíteni.


A fővárosi állatkerbe bevihető egy-egy sérült madár, árván maradt fióka. A környéken van hasonló lehetőség?

A Vadaskert rendelkezik ebben jártas gondozókkal. De ha hozzánk jön be a hívás, akkor valamilyen formában átirányítjuk a problémát az illetékesekhez. Fogtunk már be denevért, vadkacsát, de elkóborolt malacot is.

Ők is gazdira várnak:

 

 

Beethoven

 

 

Jámbor

 

Mentsvár a facebookon

Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Közhasznú Alapítvány honlapja

 

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra,

csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: péntek, 17 június 2016 12:36
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449