TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskemét arcai: Nagy Ági és a Valentino Kávéház
22
2016 jún.

Kecskemét arcai: Nagy Ági és a Valentino Kávéház

 

Különleges helyett találóbb a kulturális intézmény kifejezés a Valentinora, hiszen itt semmi sem olyan, mint egy "normál" kávézóban. Pultos lányok helyett Valentinák szolgálnak ki, magányosan ücsörgős kávézás helyett az 1 nm-re jutó közösségi életérzésben is városi bajnok a hely. Ági szerint Kecskeméten minden adott, hogy a város színt vigyen az életünkbe, sokszor mégis inkább a besavanyodást választjuk... Tegyünk ellene!

 

Kecskemét arcai című új sorozatunkban neves és kevésbé ismert vagy egyáltalán nem ismert kecskemétiekről mesélünk, akik alakítják, formálják a várost, színesítik a kecskeméti életérzést: lehetnek nők, férfiak, művészek, vállalkozók, sportolók, önkéntesek, hétköznapi hősök. Ami fontos, köztünk, értünk, velünk élnek.Trendalelke: Hogyan született meg a Valentino Kávéház? Mióta működik és milyen jelentős mérföldkövekre tekinthet vissza?

Nagy Ági: 2011. augusztus 17-én nyitottunk, tehát most leszünk 5 évesek. Akkor egy nagyon pici kávézót nyitottunk meg, melynek a specialitását a rengeteg kávékülönlegesség adta meg - ízesített kávékat, különböző országok kávéit árultuk, valamint teákat. Korábban is ezzel foglalkoztam, 18-19 éves korom óta a vendéglátásban tevékenykedem. Először mint alkalmazott, majd 2006 óta vállalkozóként. A Valentino később duplájára bővült, így értük el a mostani méreteket - a szomszédos harisnyaboltot kebeleztük be. A névválasztás egyébkét a kisfiamra, Valentinóra vezethető vissza, aki félig kubai, félig magyar.

 

Kubai életérzés és a bekebelezett harisnyabolt kombója


A Valentino több mint egy kávézó, inkább neveznénk egy kulturális intézménynek. Hogyan foglalnád össze 3 mondatban, hogy miért olyan különleges a Valentino Kávéház?

Elsődleges, hogy közösségépítő hely: a Valentinoban családra lel a betévedő ember, nálunk senki se magányos. A vendéglátást tekintve pedig alapelvem, hogy mindig a legfinomabbat kapja a vendég, amire vágyik, és boldogan távozzon. Az italoknál szeretném, hogy benne legyen minden pohárban a szeretet, amit otthon is megkapunk.


Zongoraest, koncert, társasjáték est, gasztroszínházi előadás, csajos cserebere, közösségi könyvtár - elképesztően sok kreatív programmal találkozni nálatok. Honnan jönnek az ötletek?

Kávézóból sok van, ezért kellett valami specialitás: a miénk a zene. Mivel a párom zenész, már az eredeti, kisebb helyiségben is természetes volt, hogy jönnek hozzám zenészek koncertezni. Hetente beköltözik a zene a kávézóba. Az ötletek pedig csak úgy kipattannak a fejemből vagy a körülöttem lévő emberek fejéből. Olyan is van, hogy csak úgy betoppan valaki és előáll az ötlettel, hogy szeretné meghívni ide a Kecskeméti Katona József Színház színészeit beszélgetős estére. Dr. Szentkirályi Lászlóról van szó, akinek ezen sorozata ősszel fog folytatódni  a Valentinoban.


Vevők a kecskemétiek ezekre a nem mindennapi eseményekre?

Igen. Néha kicsit szűkös is a hely, mert annyian jönnek egy-egy programra. Örülök, hogy így meg tudjuk tölteni a Valentinót, nem vágyom nagyobb térre. Szoktam gondolkozni, ötletelni nagyobb hellyel kapcsolatban, de ez így, ahogy van, rendben van.

 

 

Könyvcserélő és csésze turi: mondtuk, hogy a Valentino egy intézmény...


Honnan jött a kávé szeretete?

Egy varázslatos világ az egész, maga a kávézás pedig egy rituálé. Nekem nagyon fontos a saját időm, nem adom olcsón. Ha kávézom, akkor nem foglalkozom semmi mással. Szenvedélyként emlegetik, az is. Mindent megtanultam róla, Kubában meg is tapasztalhattam a kávé termesztését. Fantasztikus dolgokat láttam.


Olyan vagy szinte, mint Frei Tamás nőben?

Nem teljesen. Ami az ő életéből számomra irigylésre méltó, az a sok utazás. Nekem is nagy álmom, hogy ennyi mindent megtapasztaljak, főleg a kávé világában. Szeretek beülni a Frei Caféba. Nem másoljuk őket,, ha van is átfedés a kínálatunkban, az a véletlen műve.

 

Otthonosan eklektikus


Kinek köszönhető a kávézó egyedi, dizájnos belső tereit?

Nekem. (Nagy nevetés.) Nincs behatárolható stílusirányzat a Valentinoban, az elmúlt 5 év gyűjtőmunkáját tükrözi a berendezés. A kezdetektől tudtam, hogy régi bútorokkal szeretném berendezni. Minden darabnak sztorija van a lámpától a székeken át a kiegészítőkig. A múltam, a jelenem és a jövőm jelenik meg a berendezésen. Sok dekorációs elem a táncot szimbolizálja, mert imádok táncolni. Szeretek piacon vásárolni, vannak onnan szerzett bútordarabok. A pianínó a páromé, a mellette álló lámpa egy kedves vendégem öröksége, aki nemrég elhunyt, és így tovább, mindenhez köthető egy történet. Könyveket, lámpákat kaptam vendégektől - nekik kacat, nekem értékes. Persze azért véges a hely.


Nálatok nem is igazán pultoslányok dolgoznak, hanem Valentinák.

Nem elég, ha valaki vendéglátós, kell, hogy szeresse a művészeteket, ha a Valentinóban szeretne dolgozni, mert csak így tud azonosulni a hellyel. Körülbelül egy éve elértük, hogy olyan emberek dolgozzanak itt, akik inkább a művész világból jönnek. Ők is ötletelnek velem együtt, tehát az ő jelenlétük egy újabb löketet adott. A Valentinák is egy ötlet a sok közül, az itt dolgozó színjátszó lányok gasztroszínházi előadása, amit ők maguk gondoltak ki, majd álltak össze Sárosi Gáborral. A saját történetüket írták meg, persze kicsit kiszínezve, hogy még élvezetesebb legyen. Nagyon szereti a közönség. Mindig változik picit az előadás, sok az improvizáció. Vannak, akik többször visszalátogatnak megnézni.


Ismersz más helyet, ahol a pultos lányok valójában színjátszók?

Nem, nem tudok ilyet mondani. Járok Pesten elég sűrűn, felderítem az új helyeket, inspirálódom, de nem láttam még máshol ezt a koncepciót. Veszélyes is volt egy kicsit az alkalmazottakra építeni ennyire, de működik.

 

Ági gyűjtőszenvedélye már kinőtte a kávézót


Nemrégiben elindult a Valentino Piac. Mit kell tudni róla?

A gyűjtőszenvedélyemnek köszönhetően eljött az a pont, amikor meg is kellett szabadulnom dolgoktól, mert már rengeteg teret igényeltek. A szüleimtől örököltem a gyűjtőszenvedélyt, és az előző életszakaszaim során számos kincset halmoztam fel. A Valentino Piac virtuális térben működik, van külön Facebook oldala. Ott láthatóak az új otthont kereső tárgyak.


Nem lepődnék meg, ha azt mondanád, hogy rengeteg ötleted van még…

Most sok gondolatomat leköti a születendő kisbabám. A kávézóval kapcsolatban nem ötletelek, inkább a családra helyeződik a hangsúly. Új érzéseket hoz elő belőlem a várandósság, így figyelnem kell, hogy jó döntéseket hozzak vállalkozóként. Közben egyébként sportoktatói végzettséget is szereztem, ez is lekötötte a figyelmem a közelmúltban –, valamint jógaoktató is lettem.


Családanya és vállalkozó vagy. Hogyan férnek meg egymással a feladataid, hiszen a sem a vendéglátás, sem az anyaság nem 8 órás állás…

Épp ezért figyelek arra, hogy legyen énidőm - mint mondtam, például a kávézás ilyen. 5 éve ismerkedtem meg a jelenlegi párommal, a nap 24 óráját együtt tudnánk tölteni, sokat is vagyunk együtt, inspiráljuk egymást, ebből nem tudok és nem is szeretnék engedni. Ő a barátom, lelki társam, szerelmem, mindenem - a vele töltött időmet meg szeretném élni.

 

A Valentinoban tuti nincs besavanyodás: Arató Zsófia kiállítás megnyitója koncerttel egybekötve


Milyennek látod a várost?

Szeretném, ha nagyobb élet lenne. A kecskemétieket ki kell rángatni otthonról véleményem szerint. Én erre törekszem a hétköznapi programokkal. Ezekre a gyerekek is elhozhatók. A városunk nagyon alkalmas arra, hogy napi szinten színt vigyünk az emberek életébe, mégsem működik egyelőre még itt, a belvárosban sem. Nem akkor élünk, ha otthon ülünk a tv előtt vagy vasalunk. Ettől besavanyodik az ember. Nekem is rengeteg a teendőm, de szakítok időt a kikapcsolódásra is. Szeretném, ha így gondolkodnának a város lakói.


Van kedvenc helyed Kecskeméten? Persze, a Valentinót kivéve…

A Cézár Étterembe járok kikapcsolódni, kb. 19 éves korom óta. A kulináris élvezetek fontos tényezőt játszanak a kikapcsolódásomban, de ez az étterem a megfelelő miliőt is biztosítja ehhez. A gőzt pedig a Kilelében engedem ki, otthon érzem magam náluk. Az otthonomat ugyancsak szeretem, az a bázisom, ott a csendet élvezem.

Valentino a facebookon

 

Tetszett, amit olvastál?

 

Iratkozz fel e-magazinunkra, csatlakozz facebook oldalunkhoz,

és nem maradsz le a kecskeméti nőknek fontos hírekről, eseményekről, ajánlókról.

 

Kecskeméti nőnek lenni jó!

Utoljára frissítve: szerda, 22 június 2016 15:22
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449