TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskemét arcai: Néma Attiláné Ella, a női energiák kivirágoztatója
23
2016 nov.

Kecskemét arcai: Néma Attiláné Ella, a női energiák kivirágoztatója

 

Dúla, szülésfelkészítő, babamasszázs oktató, családi életre nevelő, Parázs Központ koordinátor, párkapcsolati tréner, 4 gyermekes édesanya, feleség egy személyben. Vajon neki is csak 24 órából áll a napja?

 

Kecskemét arcai sorozatunkban neves és kevésbé ismert vagy egyáltalán nem ismert kecskemétiekről mesélünk, akik alakítják, formálják a várost, színesítik a kecskeméti életérzést: lehetnek nők, férfiak, művészek, vállalkozók, sportolók, önkéntesek, hétköznapi hősök. Ami fontos, köztünk, értünk, velünk élnek.

 

Trendalelke: Ella, neked is csak 24 órából áll a napod?

 

Ella: Sajnos 24 órából áll, és még aludni is kell, pont nemrég gondolkoztam, a Jóisten miért így teremtett minket, hogy életünk egyharmadát átaludjuk, de biztosan megvan ennek is az oka. Ráadásul szeretek is aludni. :) Egyébként csak egy dologgal foglalkozom, elárulom: az emberi kapcsolatokkal, a családokkal. Minden tevékenységi köröm e köré csoportosul, éppen ezért ez a sok minden egy cél érdekében integrálódik, így nem olyan bonyolult.

 

 

A honlapodon ez áll: Hogy a szülés-születés ünnep legyen. A többség nem így éli meg. Szerinted miért?

 

A szülés, születés mindenképp egy nagyon intenzív élmény, fizikai és lelki értelemben is. Éppen ezért nagyon mélyre hat, tehát vagy nagyon jó vagy nagyon rossz, avagy a kettő vegyesen, de felfokozott élmény, az biztos. Nagyon fontos, hogyan éli át egy nő, egy család. Az az örömhírem, hogy nagyon egyszerű törvényszerűségei vannak a pozitív szülésélménynek. Minden nő testébe belekódolták, hogy ez boldog pillanatok sorozata lehet, akkor is, ha császármetszéssel ad életet gyermekének. Ezen a napon ünnepeljük a kilenc hónapja várt babát, a későbbiekben erről emlékezünk meg gyermekünk születésnapján. A szülés nagyban meghatározza, mit gondolunk nőként önmagunkról, az anyaságról, a gyermekkel való viszonyunkat befolyásolhatja mindkét irányba. De ezért rendkívül sokat tehetünk, bárhol is, bármilyen körülmények között szülünk is, mindenképp lehet ünnep. Én ezért dolgozom, hogy így éljék át az anyák.

 

Nyitottak a dúlával való szülésre a kecskeméti kismamák?

 

Nem az a lényeg, hogy valaki dúlával szüljön, hanem hogy pozitív szülésélménye legyen, a dúla ebben segít. Ha felkérnek a szülésnél is jelen vagyok, de van akinek elég egy beszélgetés, esetleg szüksége van az előző szülésélmény feldolgozására, illetve a kiscsoportos szülésfelkészítő műhelyemet szokták nagyon dicsérni. Általában havonta tartom egy szombati napon, sok telefonhívást kapok erre vonatkozóan. Terjed már ennek is egyfajta kultúrája. Mi nem olyan társadalomban élünk már, ahol az anyák átadják lányuknak a tudást. Sajnos a szülés lelki oldaláról az egészségügyből sem tudunk informálódni. Nagyon megváltozott az életszakaszok közti átmenet, hiányoznak azok a minták, amik ezeket megkönnyítenék. Ráadásul egy-egy helyzetre, szerepre ma nagyon sok minta adódik. Példa erre a gyermeknevelés. A mi anyáink még nem hallottak olyan nevelési elvekről, mint amilyenek alapján a mai anyák nevelik gyermeküket, ez igaz a táplálkozásra, a szoptatásra, minden területre.

 

9 hónap komfortja a születés után is: gipszpocakban aludni jó!

 

Hogyan lehet eligazodni a sok infó között?

 

Sok vitatéma adódhat a kiságy fölött: mást mond az orvos, a védőnő, a barátnő, az anyós, az anya. Dúlaként én nem azt mondom, hogy így vagy úgy kell csinálni, csak a sokféle lehetőségről tájékoztatom azokat, akik megkeresnek. Ők a saját családjuknak megfelelő megoldást ezután ki tudják választani akár a szülés, akár a gyermekgondozás tekintetében. El tudom mondani a legmodernebb elméleteket, és a gyakorlatot, hogy hol mi a bevett szokás. Nagyon fontosnak tartom, hogy ez egy egyéni döntés legyen a végén, mert akkor lesz elégedett a család. Minden anya csak maga tudja, hogy neki, a babának és a családnak mi a legjobb. Én abban segítek, hogy ezt az anya és az apa merje érezni, tudni. Ezért indítottam útjára a TANDEM Kapcsolatműhely gondozásában, több szakember barátommal a Babaváró kedd estéket az Ifjúsági Otthonban, hogy szélesebb körben is elérhető legyen a korszerű és egyben családbarát szemlélet.

 

 

Hogyan lehet a boldog családi életre nevelni az ifjúságot? A mai világ nem jeleskedik ebben.

 

A családi életre nevelés elsősorban a család feladata, míg az iskola inkább a szakmai tudásra nevel, nem az életre. Azért tanulunk, hogy legyen egy jó szakmánk, amivel jó esetben majd boldogulunk. Nincs emberi kapcsolatok vagy önismeret tanóránk, a valódi életre, a magánéletre vonatkozó dolgokat tehát nem tanulunk. Az iskola sokszor egy versenyhelyzetre készít fel, ami ma már a munka világában sem korszerű, mert ott is inkább a kooperációt kellene megteremteni. Hogyan a matematikának, úgy a barátságnak, a szerelemnek, a boldog házasságnak is vannak törvényszerűségei. Ezek egyszerűek, taníthatók, tanulhatók, érdemes velük foglalkozni, ha boldogabb emberi kapcsolatokra vágyunk. Ebben nyújtunk mi pluszt az oktatási rendszer mellett a gyermekeknek az iskolákban tartott foglalkozásainkkal, amik nem unalmas előadások, hanem színes, interaktív foglalkozások, amelyeken együtt dolgozunk. Ez a műfaj Kecskemét mintaprogramja, a SZÉK egyesület kincse, amelyet szívesen megosztunk módszertani bemutatókon is más szakemberekkel.

 

Nagyon nőies területen dolgozol. Sokat látsz, tapasztalsz. Mégis milyenek vagyunk mi nők 2016-ban? Milyen tanácsot adnál nekünk?

 

Mindenki más, az én szemüvegemen keresztül színesnek, változatosnak látom a nőket, de egy dologban egyformák vagyunk, hogy mindegyikünk vágyik arra, hogy biztonságban érezze magát, hogy szeressék, elismerjék, megvalósíthassa álmait. Ezt különböző utakon tehetjük, és ez jó így. Én a tevékenységeimmel, akár a dúlasággal, akár a csoportos tréningekkel, akár a személyes segítő beszélgetésekkel azt próbálom segíteni, hogy mindenki megtalálja azt az utat, ahol boldog lesz, ahol kiteljesedhet, jó emberi kapcsolatokat építhet maga körül. Nagyon élvezem, amikor női körben lehetünk együtt, és láthatom a saját út kibontakozását, nagyon szép, ahogyan több generáció különféle élethelyzetekben van jelen: megszínesítjük egymás életét a különböző szerepeinkkel, tapasztalataink megosztásával.

 

 

Hol lehet ilyen női körre találni?

 

Több helyen is. :) Most a „Nőnek lenni jó!” hétvégét emelném ki, amely 2017. január 13-14-én kerül újra megrendezésre, évindító jelleggel. A péntek esti és szombati program igazán mesés lesz, mert ezúttal Baracsi Katalin meseterapeuta lesz segítségünkre.

 

Nem gondolod, hogy túl sokat várunk el magunktól?

 

De, abszolút. Kedvenc témám, hogy mit vártak el a két nemtől régen, és mit várnak el ma. Soha ennyi lelkizést nem igényeltek a férfiaktól, mint manapság, és ez nekik újdonság. Illetve soha ennyi tudatosságot, önállóságot és önellátást nem vártak el egy nőtől. Ez nagyon igénybe veszi az energiáinkat. Azt gondolom, hogy ezt a sok lehetőséget fordíthatjuk a javunkra is, a minőségi kapcsolat javára. Kifejezetten sok előnyt jelenthet, ha megtanulunk ezzel élni, akkor az elvárások átalakulnak.

 

Ezerféle dolgot csinálsz egyszerre. Hogyan kapcsolódsz ki?

 

Nagyon fontos, életmentő, hogy az ember tisztában legyen a határaival és a feltöltődéssel. Ebben nekem az egyik erőforrásom a férjem, akivel részben együtt dolgozom. Egy párkapcsolati tréning után a mi szerelmünk is megújul, ez a munkánk mellékhatása, és kifejezetten praktikus. Emellett a családdal töltött idő is jótékony hatással van rám.

 

Tehát a munkádon kívül a magánéleted is családközpontú…

 

Igen, teljes mértékben. De itt lehet lazulni, elszakadni a szakmázástól. Nagyon felszabadító, hogy számukra álmosan és pizsamában is én vagyok a legszebb. Nagyon jó látni a gyermekeimet felnőni. Fantasztikus, hogy már egy kisunokánk is született, új szerepeket hoz az egész családban, hihetetlen izgalmas, nagyon élvezzük ezt az életszakaszt. Látom beérni az elmúlt két évtized gyümölcsei, ez nagy áldás, nagyon hálás vagyok értük. Amikor főzhetek, süthetek, vendéget fogadhatok, az is feltöltődés. A mosogatás, amire ritkán van csak időm, igazi agytisztítás is.

 

Jó kis tandem, ugye?

 

Van hobbid, jut rá idő?

 

Nagyon szeretünk biciklizni a férjemmel. A TANDEM Kapcsolatműhely életre hívói vagyunk, ami nevével ellentétben nem a kerékpározásról szól, hanem egy kapcsolati műhely, a tanulható, dinamikus együttműködés színtere, ahol a harmonikusabb kapcsolatokért "tekerünk" kecskeméti szakemberekkel összefogva. De vannak valódi tandemjeink, ennek nyomán jött a név ötlete. A férjemmel megfogadtuk, hogy havonta egy hétvégét a kikapcsolódásnak és egymásnak szentelünk, ilyenkor rápattanunk. Tandemezni fantasztikus együtt, mert tudunk beszélgetni, továbbá anélkül népszerűsítjük az elkötelezett szerelmet, hogy bármit is tennünk, mondanunk kellene, hiszen egyéjszakás kaland után nem vesz az ember tandemet. Ugyancsak a harmóniát tükrözi a lábak összehangolt munkája. Már vagyunk olyan idősek, hogy a fiataloktól megkapjuk: “de cukik”.

 

Van kedvenc helyed Kecskeméten?

 

A főteret nagyon szeretem, egyik kedvenc helyem a Barátok temploma előtt a lourdes-i barlang, mert nagyon szép és harmonikus. Az arborétum minden évszakban nagy favoritom. A kávézók, cukrászdák is ide sorolandók, ahol finom sütiket lehet kapni, sajnos édesszájúak vagyunk.

 

Családi kör

 

Mit mutatnál meg feltétlenül egy külföldinek?

 

A város csodás intézményeit: biztosan elvinném a Népi Iparművészeti Gyűjteménybe, a Szórakaténuszba, a Bozsó Gyűjteménybe, a Cifrapalotába, a Városházára, a Nagytemplomban pedig megmutatnám a Barackos Máriát, mert az kuriózum. Tandemeznénk is együtt, de a Zwack manufaktúrája sem maradhatna ki, és az egyik környékbeli tanyán ebédelnénk.

 

Milyen legyen Kecskemét 2020-ban?

 

Valószínűleg körülbelül ugyanolyan lesz, mint most. Ennyi idősen tudom, hogy óriási változásokra nincs lehetőség négy év alatt. De azt is tudom, hogy mint Margaret Mead mondja, "egy kis csoport gondolkodó, céltudatos, elkötelezett ember képes megváltoztatni az egész világ történelmét”. Az elmúlt években pozitív változásokat látok a városban, a civilek hatását programszervezőként is érzékelem. Szerencsére nyitottak az emberek - a vállalkozók, az intézmények. Jó légkör alakult ki, sok az olyan kezdeményezés, ami használ a családoknak. Az a vágyam, hogy 2020-ban a város még családbarátabb legyen.

 

Fejezd be a mondatot: Ha tehetném, …

Elmennék a férjemmel egy wellness hétvégére, sőt egy egész hétre. Ha pedig lenne egy varázspálcám, akkor azt hiszem, sokaknak az időbeosztásán segíthetnék legjobban, magamon kezdve. De amennyiben a saját értékrendünkhöz tartjuk magunkat, akkor úgy gondolom, belefér az időnkbe az, aminek bele kell férnie varázspálca nélkül is.

 

Ella dúla - Hogy a születés ünnep legyen

Tandem Kapcsolatműhely a facebookon

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 23 november 2016 19:17
Értékelés:
(10 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449