TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskemét arcai: Gál Kati, egy ízig-vérig zöld dizájner
21
2018 márc.

Kecskemét arcai: Gál Kati, egy ízig-vérig zöld dizájner

 

Milyen érzés, ha a hobbid a munkád? Hogyan lehet úgy dolgozni, hogy az irodád csak néhány lépésre van a családi élet színterétől? Egyáltalán milyen egy művész családanya élete, akinek az alkotásai a világ legtávolabbi szegleiteben is felbukkannak? Gál Katival beszélgettünk újrahasznosításra épülő vállalkozásáról, a caraWongáról - melynek hangzatos nevét egy dal címe adta - és a vállalkozónői létről. 

 

Kecskemét arcai című új sorozatunkban neves és kevésbé ismert vagy egyáltalán nem ismert kecskemétiekről mesélünk, akik alakítják, formálják a várost, színesítik a kecskeméti életérzést: lehetnek nők, férfiak, művészek, vállalkozók, sportolók, önkéntesek, hétköznapi hősök. Ami fontos, köztünk, értünk, velünk élnek. 

 

Trendalelke: Mesélj a caraWonga megalakulásáról! Szorosan kapcsolódik a végzettségedhez, igaz?

Gál Kati: Igen, hisz a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakán végeztem. Épp az első gyermekemet vártam, amikor a Retextil (egy pécsi alapítvány, amely hátrányos helyzetű és csökkent munkaképességű embereket foglalkoztat, illetve művészetterápiás tevékenységet is folytat) kiírt egy pályázatot: hulladékból kellett terméket tervezni. Nagyon megtetszett, pályáztam, és ekkor találtam ki, hogy úgy szeretnék hulladékot feldolgozni, hogy ne kelljen hozzá se ragasztó, se varrás, semmilyen egyéb technika, csak a formák kapcsolódjanak egymáshoz. Megnyerve a pályázatot, a termékfejlesztőjük lettem, tehát tulajdonképpen nekik találtam ki a moduláris szőnyeget, de kapacitáshiány miatt nem tudtak vele foglalkozni. Mi, Rapcsányi Barbara Bhadra barátnőmmel belevágtunk és saját vállalkozást indítottunk. Az első szőnyegeink 2016 szeptemberében készültek - az Élményműhely megrendelésére -, és Helsinkiben debütáltak a Design Héten.

 

 

Mitől különlegesek a szőnyegeitek és mitől moduláris?

Mivel egyforma darabokból a vásárló rakja össze a kész szőnyeget, így alkotói élményt is nyújt, egy személyes kapcsolat alakít ki a szőnyeg és tulajdonosa között. Egyedi színkombinációkra, mintákra ad lehetőséget, variálható és bővíthető. A csomag tartalmaz plusz elemeket is, így ha egyik része bekoszolódik, elhasználódik, ki lehet cserélni.

 

Külföldön többen ismernek benneteket, mint Magyarországon.

Hongkongtól az USA-ig, rengeteg helyről érdeklődnek a termékeink iránt, sokszor küldünk szőnyegeket tengerentúli országokba. Az Élményműhely jóvoltából bemutatkozhattunk Dél-Afrikában, Kanadában és Koreában is. Épp a napokban nyílik Máltán egy kiállításunk, amivel együtt útjára indítunk egy workshop sorozatot is. Magyarországon belül viszont ingyenes házhozszállítással érkeznek a caraWonga termékek, ezzel kedveskedünk a hazai vásárlóknak.

 

 

A szőnyegek mellett milyen termékeket készítetek?

Textil mozaik matricákat, amelyekből geometrikus mintákat rakhatnak ki gyerekek és felnőttek egyaránt. A szőnyegeink alapanyaga újrahasznosított ipari filc, a készítésük során pedig maradnak kis darabok, kézenfekvő volt tehát az ötlet, hogy új terméket álmodjunk belőlük. Lakásdekorációnak szántuk a matricákat, de már foglalkozásokat is tartunk Magyarországon és külföldön a segítségükkel. Készülünk bővíteni a palettánkat: Juhász Litzával, a Vasarely Múzeum múzeumpedagógusával egy újdonságon dolgozunk. Terveink közt szerepel egy új gyerekszobaszőnyeg kollekció és társasjáték is.

 

Kecskeméten hol lehet veletek mostanság találkozni?

2018. április 3-án az Eyva-házban jógával egybekötött családi mozaik készítő workshopot tartunk, nyáron pedig biztosan mi is résztvevői leszünk a 2. Szigma - (J)összművészeti együttlétnek. A Bozsó Gyűjteménnyel is tervezünk egy közös délutánt.

 

 

Milyen a home office? Hogyan lehet család mellett vállalkozni?

Nehéz, de van sok előnye is, például ha a gyerekeket nem viszem oviba, mert betegek, akkor legalább alvásidőben fel tudok kicsit szaladni a műhelybe dolgozni, nem kell babysitter. A férjem is többnyire otthonról dolgozik, csupán heti két napot kell az irodában töltenie. Persze sokszor nem egyszerű elválasztani a munkát a családi élettől, illetve hiányzik a közösségben töltött munkaidő. A szüleink sokat segítenek, illetve a tavasz új lendületet hozott: új tagokkal bővült a csapatunk. Anikó segít a gyártásban, a férjem, Ricsi a honlapokat üzemelteti, Zsuzsi, a sógornőm pedig a máltai foglalkozásokat szervezi és tartja. Nagyon szeretnénk egy stúdiót, ahol képzéseket és workshopokat tarthatnánk.

 

Van-e alkotóként álmod, amit mindenképp szeretnél beteljesíteni?

Szeretném bejárni a világot. Szuper érzés alkotói élményt adni a gyerekeknek és a felnőtteknek. Régen az emberek mindent maguk készítettek, és szerintem ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy harmóniában éltek önmagukkal. Mára ez teljesen elveszett, mindenki megveszi a kész dolgokat, nincs kapcsolatunk a tárgyainkkal. Sokan el sem tudják képzelni magukról, hogy képesek a két kezükkel valami újat alkotni. Én szeretném visszaadni ezt a hitet és igyekszem sikerélményt nyújtani, mert nagyon is kell a befelé figyelés és az efféle kikapcsolódás a boldogsághoz. Hab a tortán, ha az egész család együtt készít valamit, örömmel.

 

 

A CaraWonga a művészet és vállalkozás mellett egy nagyon klassz mintapélda a környezetbarát gondolkodásban. Másban is zöldek vagytok otthon? Sok mindent tudsz kreatívan újrahasznosítani?

Rengeteg ötlet él a fejemben, de időhiánnyal küzdök. Azért persze igyekszem környezettudatosan élni: vegetáriánusok vagyunk, a Szatyor Egyesülettől vesszük a helyi termesztésű bio zöldséget, gyümölcsöt; magunk készítjük a magtejet és a kenyeret. A caraWonga irányelvei nagyon hasonlóak, hisz amellett, hogy újrahasznosított alapanyagokból dolgozunk, kézi erővel gyártunk mindent, tehát nem használunk áramot, vizet és vegyszereket sem. Csomagolásunk minden porcikája lebomló és újrahasználható.

 

Sokaknak a kézművesség hobbi, neked viszont a munkád. Te hogyan kapcsolódsz ki?

Ha sikerül eljutnom, jógázom. Szeretünk kirándulni, a kedvencem a fesztiválszezon, amikor mezitláb lehetek egész nap a szabadban, sátorozunk - egyszerűen imádom.

 

 

Melyek a kedvenc kecskeméti helyeid?

E téren is időhiánnyal küzdünk, nem nagyon járunk el itthonról, inkább a barátokkal szoktunk összeülni a nappaliban, mert akkor nem kell külön felügyelet a gyerekek mellé. De nagyon szeretjük a Ciróka Bábszínházat, az Arborétumot és a Leskowsky Hangszergyűjteményt. Ha hosszabb kikapcsolódásra vágyunk, akkor Tiszakécskére járunk.

 

Mit mutatnál meg a városban egy olyan művészbarátodnak, aki még nem járt itt?

Nagyon szeretem a Cifrapalotát és a Tudomány és Technika Házát mint épületet, ezekkel mindenképp eldicsekednék. A Honvéd Kórház mögötti villanegyedbe mindenképp elsétálnánk, illetve elvinném az Vadaskertbe.

 

 

Egy mostani középiskolásnak jó szívvel ajánlanád a művészi pályát?

Ha úgy érzi, ez az élete, akkor igen! Nagyon szabadságot ad, van lehetőség magadra koncentrálni. Nem könnyű az érvényesülés, de nagyon felemelő.

 

A caraWonga honlapja, Facebook oldala

 

Galéria:

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 21 március 2018 19:28
Értékelés:
(12 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449