TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskemét arcai: Juhász Ágnes, egy hegedűművész ironman
18
2018 ápr.

Kecskemét arcai: Juhász Ágnes, egy hegedűművész ironman

 

Hegedűművész. Hegedűtanár. Első hegedűs, koncertmester. Zenekar alapító. Triatlonista. Ironman. Futóverseny-szervező. Talán már a felsorolásból kiderül, hogy semmit sem csinál félgőzzel.

 

Kecskemét arcai című sorozatunkban neves és kevésbé ismert vagy egyáltalán nem ismert kecskemétiekről mesélünk, akik alakítják, formálják a várost, színesítik a kecskeméti életérzést: lehetnek nők, férfiak, művészek, vállalkozók, sportolók, önkéntesek, hétköznapi hősök. Ami fontos, köztünk, értünk, velünk élnek.

 

Trendalelke: 35 évesen már egy komoly karrier áll mögötted. Minek köszönhető? Elég pusztán a tehetséged?

Juhász Ági: Édesapám is hegedűtanár, kollégák vagyunk a Kodály iskolában. Egyébként pedagógus családból származom, mert édesanyám óvodapedagógus. Az ő példájukat követtem a pályaválasztásnál. Már az egyetemi évek alatt dolgoztam a szakmámban, hamar lettek tanítványaim is.

 

Megvan még a saját együttesed?

Sajnos nem fért már bele az időmbe, így el kellett búcsúznom tőle. Nagyon keveset járok mostanában Budapestre, nem bírom már az ingázást, elég volt 4-5 évig. Elvette a szabadidőmet, pedig van egy igencsak időigényes hobbim. Kecskeméten egyébként is adott minden, ami kell. A pesti barátok persze hiányoznak. A nyüzsgés kevésbé, sosem voltam olyan nagy bulizós alkat, az egyetem alatt sem, inkább koncertekre jártam. Most is a sport jelenti számomra a kikapcsolódást.

 

Többszörös Iromman vagy, korosztályos magyar bajnoki címmel is büszkélkedhetsz, tehát nem mondhatjuk, hogy csak pusztán hobbi a triatlon.

Nagy álmom egy dupla Ironman, de mindenféle távon indulok, belekóstoltam már az ultrába és a sprtintekbe is. Azt mondják, 40 felett ideális inkább az ultrázás, szóval az még várat magára.

 

Befutó zeneszóra a Violin Maratonon

 

Nem csak futsz, szervezel is: másodszor rendezted meg a Violin Maratont a télen, Kecskeméten.

Szerettem volna összekapcsolni a sportot és a tehetséges gyermekek támogatását. Több tehetséget hangszerhez juttathatunk, másnak szakmai utat tudunk biztosítani a befolyt összegből (800-an futottak, közel 2 millió forint gyűlt össze). Ennek folytatásaként hamarosan koncertet adunk a tehetségeinkkel, a Phoenix Mecano támogatásával versenyzongorára gyűjtünk.

 

Miért pont a januári zimankóban rendezed a Violin Maratont?

Mert akkor ünneplem a születésnapom. Az egész úgy indult, hogy 20 éves koromtól minden évben elkezdtem a barátaimmal annyi kilomértert futni, ahány éves lettem. Ebből a baráti társaságból nőtte ki magát városi versennyé.

 

Nyugtass meg, hogy azért van torta is a születésnapodon!

Persze, a családi ünneplés során klasszikus tortát eszünk, a futáson pedig Ironman-logó alakú süti. Nekem nincs időm sajnos sütni-főzni, csak kiadom anyukámnak a feladatot. Ritkán előfordul, hogy készítek finomságokat. Egyébként imádom a kézműves dolgokat. Most húsvétkor például úgy alakult, hogy festettem tojást, körömlakkal. Ha már zenészként a körmömre nem kerülhet.

 

 

Család mellett is megmarad majd a hivatásod és a triatlon?

Természetesen! Sok olyan ismerősöm van zenészek és triatlonosok között, akik többgyermekesek, mégis ugyanolyan erőbedobással és szenvedéllyel űzik továbbra is.

 

Kecskeméten még nem nagyon láttam babakocsival futó nőket. Lehet, hogy te leszel az úttörője?

Nekem vannak ismerőseim, akik futnak babakocsival, a Violinon ugyancsak futott ismerősöm gyerkőccel. Hasonlóan képzelem el magam anyukaként.

 

A balesetek sem kerültek el…

Három nagyobb incidensem volt eddig. Sajnos a közlekedési morállal akadnak problémák. Mi a versenybiciklivel nem tudunk ezeken a göröngyös járdákon tekerni, így néha a főútra kényszerülünk, ebből pedig rendre van baj, többször ütött már el autó. 2010-ben ért a legsúlyosabb baleset, hét helyen törött el az arcom, plasztikázni is kellett. Máskor úgy zenéltem végig koncertet, hogy előtte komolyabban sérült a vállam.

 

 

Feszegeted a határaidat - felfutsz a dombra, amikor a hó miatt lezárják a szerpentint.

Csak az volt kiírva, hogy tilos felmenni, az nem, hogy futni is.

 

Csinálsz bármit is félgőzzel?

Nem, és ezt a szemléletet és hozzáállást adom tovább a tanítványaimnak is, természetesen következetesen, illetve figyelembe véve az egyéni képességeket, körülményeket. Bizonyos keretek között persze - szerintem - jófej tanár vagyok, de ha kell, szigorúan terelgetem a tanítványaimat, hogy a legjobbat hozzam ki belőlük, nemcsak a zenében.

 

Biztatod őket, hogy tartsanak ki a zenész pályafutás mellett?

Igen, mert szép hivatás. Ugyanakkor fogyatkozik a létszám, egyre kevesebb család támogatja a zene mellletti elköteleződést. Én mindig mondom a gyerekeknek, szülőknek egyaránt, hogy nem egy életre választják. Tudok olyanról, aki művészeti egyetem után lett mechatronikai mérnök vagy épp orvos. Sosem késő módosítani, ha a szívük azt diktálja. Jelenleg 8 tanítványom van.

 

Mi a feladata egy koncertmesternek? Aki kevésbé jártas a komolyzenében, nem igazán tudja, miről van szó.

A koncertmester összefogja a színpadiasságot, fogadja a tapsot, a karmesterrel ő van a legközvetlenebb kapcsolatban. A kulisszák mögött pedig megalapozom a próbák munkamenetét, “összehangolom a zenészeket”.

 

 

Küzdelmes feladat nőként koncertmesterré válni?

Azt gondolom, talán még előny is. A komolyzenében rengeteg a férfi szereplő, egy fiatal férfinek több mindent meg kell tennie az elfogadásért. Természetesen van olyan, hogy egy férfi nehezen viseli, ha egy nő felette áll, de velem ez még nem fordult elő. Magánéletben sem, inkább a sport világából nőttek ki párkapcsolataim. Nagyon szép viszont, ha valaki férj-feleségként egy zenekarban zenél, rendszerint pártolom őket egy-egy koncert szervezésénél.

 

Karakán nő hírében állsz, a színpadon pedig mint egy díva, csipkeruhában tündökölsz. Van ennek valami különleges fílingje? Hogyan érzed magad olyankor?

Dívának nem mondanám magunkat, de az, hogy gyönyörű estélyiben, gyönyörű cipőben és ékszerekben állunk színpadra, kihozza a nőiességünket. Imádok öltözködni, elképesztő mennyiségű ruhám van. Szeretem a hétköznapokon váltogatni a stílusokat az elegánstól a sportosig, így rengeteg ruhát, kiegészítőt képes vagyok felhalmozni, ráadásul nem erősségem a szelektálás, nagyon ragaszkodom a tárgyakhoz. Sokszor eszembe jut egy triatlon versenyen, mennyivel nőiesebb a színpadon kiöltözve zenélni, de ettől függetlenül például a futás is lehet szerintem nőies és kecses sport.


Minek, kinek a hangját szereted legjobban?

Ha minek, akkor a hegedűét, ha kinek, akkor az egy nehezebb ügy, de Pavarottit imádom hallgatni.

 

 

Egy hegedűművész biztosan nem hallgat metálzenét.

Dehogynem! 80 százalékban könnyűzenét hallgatok! Mindenevő vagyok az Abbától a Guns ‘N Rosesig. Egyedül a nagyon elvont jazzt nem kedvelem.

 

Szereted a stílusokon átívelő együttműködéseket koncerten?

Alapvetően szeretem, ha stíluson belül maradunk, de néha kell a változatosság. Viszont ha valami nem tetszik, akkor kerek perec megmondom, hogy én azt nem játszom el. Volt már rá példa.

 

Melyek a kedvenc kecskeméti helyeid?

Nagyon szeretek barátokkal beülni a Vincentbe, az uszodába is imádok járni - nem csak edzésre -, no és az Arborétumot.

 

Mit változtatnál meg Kecskeméten?

Klassz lenne néhány kerékpárút. Szeretném, ha a Szimfonikus Zenekar komolyabb koncertpalettával rendelkezne, többféle bérletkonstrukcióval. Szerintem lenne rá igény.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 18 április 2018 17:02
Értékelés:
(7 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449