Ezt olvastad már? http://trendalelke.hu Thu, 02 Apr 2020 21:05:13 +0200 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Változik az óvodai beiratkozás rendje Kecskeméten, a 2020/2021-es nevelési évre http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3520-valtozik-az-ovodai-beiratkozas-rendje-kecskemeten-a-2020-2021-es-nevelesi-evre http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3520-valtozik-az-ovodai-beiratkozas-rendje-kecskemeten-a-2020-2021-es-nevelesi-evre Változik az óvodai beiratkozás rendje Kecskeméten, a 2020/2021-es nevelési évre

 

 

Amennyiben a szülő a kötelező felvételt biztosító (körzetes) óvodába szeretné gyermekét beíratni, abban az esetben nincs teendője. A kötelező felvételt biztosító (körzetes) óvoda 2020. április 21-ig felveszi a körzetlista alapján a felvételi körzetbe tartozó gyermekeket.

Amennyiben a szülő/törvényes képviselő nem a kötelező felvételt biztosító (nem körzetes) óvodába szeretné gyermekét beíratni, akkor kizárólag elektronikus úton, egy szándéknyilatkozat beküldésével jelezheti ezt az intézménynek. Ennek határideje 2020. április 17.

A kötelező felvételi körzettel nem rendelkező óvoda vezetője a gyermek óvodába történő felvételéről 2020. április 20-ig dönt, és erről írásban értesíti a szülőket, valamint az érintett gyermek kötelező felvételi lehetőségét biztosító óvoda vezetőjét.

A kötelező felvételt biztosító (körzetes) óvoda vezetője a hozzá eljuttatott szándéknyilatkozatok alapján a körzetébe nem tartozó gyermekek felvételéről 2020. április 30-ig hoz döntést. Az óvoda vezetője a felvételi döntésről írásban értesíti a szülőt.

Ezen az oldalon intézmények és utcanevek alapján is meg lehet keresni, hogy melyik a kötelező felvételt biztosító óvoda. Ugyanott a szándéknyilatkozat, illetve további részletes információk is elérhetők.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Thu, 02 Apr 2020 16:39:36 +0200
A hétvége online legjobbjai http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3519-a-hetvege-online-legjobbjai http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3519-a-hetvege-online-legjobbjai A hétvége online legjobbjai

 

 

MOZGÁS

 

Harminc napos kihívás az álmainkért

 

“Harminc nap épp megfelelő időtartam arra, hogy átírjunk egy berögzött szokást, megváltoztassuk hozzállásunkat, gondolkodásunkat vagy hit-rendszereinket életünk különböző területein. Számomra épp annyi ismeretlent rejt a jövő, mint számotokra! Hát miért ne lépdelnénk előre együtt, egymással karöltve? Nekem épp úgy ismeretlen a virtuális világ, az abban lévő kapcsolattartás, mint talán számodra, számotokra! Éreznünk kell mindebben a a megújulás lehetőségét és erejét! Beszélgetünk, gyakorlunk, relaxálunk, jógázunk együtt! A foglalkozások ingyenesek lesznek! Adományt köszönettel fogadok azoktól, akik megtehetik, hogy támogassák a DANU Jóga Központot. Addig is gondolkozz azon, mit szeretnél? Milyen az az ember, akivé válni szeretnél? Milyen az a világ, amit teremteni szeretnél? Miben szeretnél változást? Megújulást? Fogunk együtt teázni, reggelt indítani is a virtuális térben. Kalandra, szeretetre, az együtt egymásért erejére fel!”

Tartja: Benkő Ildikó - DANU Jóga Központ

 

 

FESZTIVÁL

 

Maradj Otthon Fesztivál

 

Klippremiertől a koncertfelvételig, felolvasásoktól a jóga streamig, túlélő tornától a főzős videóig csupa menő dolog helyet kap a virtuális fesztiválon, amely arra ösztönzi közönségét, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon. A fesztivál “fellépői” között csakis ismert és kedvelt sztárok, mint például Dr. Almási Kitti, Margaret Island, The Carbonfools, Verrasztó Dáviddal és Evelin, Ákos… A részletes programot csekkold te magad! 

 

 

KREATÍV

 

Színezz Nagy-Bán Kittivel!

 

A kecskeméti grafikus, illusztrátor #NapiSzínes hashteggel osztja meg bájos színezőit a Facebook-oldalán.

 

 

MÚZEUM

 

Virtuális séták a Műcsarnokban

 

Több mint 60 izgalmas kiállítást járhatunk be online a legkülönfélébb témákból. Ízelítő ezek közül:

 • Paolo Ventura: Velencei történet
 • ÉLET/KÉP - Keleti Éva retrospektív kiállítása
 • Cipőmágia - Experimentális cipődizájn

 

 

Pimmédia

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum is a virtuális térbe költözött, ahol verseket, prózát, meséket, interjúkat hallgathatunk, nézhetünk. 

 

 

Az álszakálltól a hipszter szakállig

 

“A belvárosban sétálva vagy egy romkocsma kertjében nézelődve több szakállal találkozunk, mint csupasz állal. Ez most a trend a férfiak körében, de egyes divatbloggerek szerint leáldozóban van a szakáll-viselet és újra a frissen borotvált arc lesz a gyakoribb. Mit tudunk a szakállról? Milyen jelentéseket hordoz? Mire utalhat viselőjével kapcsolatban? Divat vagy inkább hagyomány? Giovanni Scaliger, 16. századi humanista szerint a szakáll „a férfi legszebb és legszentebb része”. Valóban így van? Nézzük!” 

A Szépművészeti Múzeum további tematikus, virtuális túrái itt találhatók, de elolvashatjuk egy-egy híres festmény elemzését is a Remekművek fül alatt.


 

Virtuális kiállítások a Magyar Természettudományi Múzeumban

 

Végeláthatatlan és sokszínű ismeretterjesztő anyagot találunk a múzeum honlapján, blogján, Facebook-oldalán.

 

 

SZÍNHÁZ

 

Tizenkét szék lemezbemutató

 

Időpont: 2020. április 3., 19:00

 

Az Első Magyar Karantén-színház előadása

Magács László rendező, színházi producer, a TRIP hajó alapítója új vállalkozásaként egy elfeledett orosz kincset fedez fel újra – szó szerint és átvitt értelemben is. Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov szovjet-orosz írók Tizenkét szék című szatirikus regénye egy pofátlanul mulatságos kincsvadászatról feltehetőleg a magyar Rejtő Jenőt is megihlette, mégis kevesen ismerik itthon. Magács társai a kalandban Závada Péter író, Ratkóczi Huba zeneszerző, valamint Láng Annamária, Hegedűs D. Géza, Rába Roland és Vecsei H. Miklós színészek; utóbbi íróként és dramaturgként is részt vesz az alkotásban.

Az alkotók a műfaj tekintetében is vállaltan kísérleteznek: céljuk, hogy a szöveg és a zene elválaszthatatlan egységgé olvadjon össze egy sajátos koncertszínházi előadásban: a zenéről a játszó színészek és muzsikusok gondoskodnak, akik fel is vették az Ilfpetrov zenekar nevet. A dalszövegeket Závada Péter, a zenét Ratkóczi Huba írta.

Klavgyija Ivanovna nem számított infarktusra. Ám amikor mégis kopogtat a vég, az öreg Madame (Láng Annamária) megvallja vejének, Ippolit Matvejevicsnek (Hegedűs D. Géza), hogy a családi briliánsokat egy régi ülőgarnitúra 12 székének egyikébe rejtette a szovjethatalom elől. Ippolit a székek nyomába ered, miközben szemei előtt a hajdani szép napok lebegnek, amikor még nemesi marsallként masírozott a cár oldalán. Ám az utcákon már épül a szocializmus – ha más nagyon nem is -; és a kincs szaga Ippolithoz vonzza a vállalkozó szellemű papot, Fjodor atyát (Rába Roland) és a jóképű szélhámost, Osztap Bendert (Vecsei H. Miklós). A hajsza 12, nyomokban oroszos dalban bomlik ki.

Facebook esemény és támogatási lehetőség

 

 

IRODALOM

 

Irodalmi habfürdőzés

 

Időpont: 2020. április 4., 19:00

 

“Közös novellaolvasásra invitálok mindenkit. Én adom a novellákat, neked pedig nincs más dolgod, mint otthon, a fürdőkádban, illatos habok között lazulva, elolvasni őket. A két, külön erre az alkalomra kiszemelt novella címe: Romantikátlanítás, Tökfőzelék kétszer. A novellákat szombaton felteszem a Schmöltz Margit írói oldalra, de elolvasni csak a fürdőkádban ér mindkettőt! Az esemény végén szeretettel várom az élménybeszámolókat, a bátrabbaktól a fotókat!”

 

 

Művészek az Otthoni Oktatásért

 

“Járvány-helyzetben a színészek nem csinálhatnak színházat. A diákok nem járhatnak iskolába. Úgy gondoljuk, segítség az irodalomtanárnak, ha a kötelező olvasmányok egy színész interpretálásában jutnak el a diákokhoz online.” 

A Youtube-csatornán évfolyamonként találhatjátok a videókat. 

 

 

GYEREKPROGRAM

 

Hangszerbabusgató a Leskowsky Hangszergyűjteménnyel

 

Időpont: szerda délelőttönként 10 órától

 

“Drága kis Barátaink! Szeretettel várunk Benneteket a képernyők elé a szokásos időben egy kis közös zenélésre! Kapjátok elő a csörgőket, zörgőket, lavórokat, dobozokat, kondérokat, fakanalakat, ami éppen akad otthon, és muzsikáljunk együtt!”

 

 

Csopa Ovi- és Sulikaland

 

Kémcső Jenő és Spatula Sára minden hétköznap 11-kor várja a kísérletező kedvű gyerkőcöket a Csopa Facebook-oldalán.

 

 

Tanulj rajzolni Agócs Írisszel

 

Agócs Írisz illusztrátor fázisrajzolós rajztanfolyamot indított a Facebook-oldalán. A hozzászólások döntik el, mit rajzolnak majd másnap a gyerekek. Mosomacitól a zsiráfig, csigától a krokodilig már több mint egy tucat cuki rajz megtanulható.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Wed, 01 Apr 2020 15:24:53 +0200
A kecskeméti mélyszegénység bugyrai koronavírus idején http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3518-a-kecskemeti-melyszegenyseg-bugyrai-koronavirus-idejen http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3518-a-kecskemeti-melyszegenyseg-bugyrai-koronavirus-idejen A kecskeméti mélyszegénység bugyrai koronavírus idején

 

 A Tchibo adománya (balra: Somogyi Tímea, jobbra: Kovács Néri), amely a Fodor Cukrászdáéval együtt (alább) a kecskeméti mentősökhöz került

 

Trendalelke.hu: Hány család jelezte eddig a Védőháló által pártfogolt, rászorulók közül, hogy segítségre van szüksége az egészségügyi veszélyhelyzet miatt? Mik a leggyakoribb problémák?

Somogyi Tímea Anna: Tisztában vagyunk vele, hogy most senki nincs könnyű helyzetben, de pont ezért fontos összefogni és egymás felé fordulni igazán, mert vannak, akik az alapvető szükségleteiket sem tudják maguknak biztosítani. Egyre többen kérnek segítséget tőlünk, az elmúlt héten 18 családnak segítettünk. Elsősorban azok kerültek nehéz helyzetbe a koronavírus miatt, akiknek megszűnt a jövedelemforrásuk és bevétel nélkül maradtak. Van, aki a kereskedelemben dolgozott, más szemetet válogatott vagy épp gyárban tevékenykedett. Azok helyzete, akik segélyekből és támogatásokból tudtak élni, nem nagyon változott, de az általános riadalom, az árak változásai és az intézmények bezárásai rájuk is hatnak. Azáltal, hogy az iskolák bezártak, és a gyerekek otthon vannak, a minimális tartalékokat is hamar felélik. Senki nem számolhatott előre a kialakult helyzettel.

 

A szegénység sem egyforma, de sosem kellemes

Relatív szegénység az, amikor valakinek másokhoz képest kevesebb egy főre eső jövedelme van. Ez azt jelenti, hogy másokhoz képest rosszabbul él valami miatt. Olyan túlélési stratégiái vannak, amelyek ebben a helyzetben segítik őt valahogy megélni abból, ami van. Ez egy krónikus helyzet, ami hosszú távon segíthető, elsősorban azzal, ha a hátrányos helyzetben élő képes lesz ezen változtatni és elkerülni a segélyfüggőség csapdáit. Abszolút szegénységről akkor beszélünk, amikor valaki hirtelen nem képes a létfennmaradásához szükséges minimumot elérni. Betegség, baleset, munkahely elvesztése, stb. Ilyenkor átmeneti és gyors támogatásra van szükség. Legyen mit ennie, vagy ki tudja váltani a gyógyszereket és meggyógyuljon, oxigénpalackot kapjon… Mindkettő nagyon nehéz, de teljesen másként kell segíteni ezekben a helyzetekben. A Védőhálónál mindkét esetben dolgoznak azon, hogy jobb legyen annak, aki bajban van.

 

Szerencsére sok jószándékú kecskeméti adományoz - A képen: Fodor István és Tuska Margó

 

A Védőháló Egyesület adományboltot is működtet. Nyitva vagytok most?

Adományboltunk a járványügyi veszélyhelyzet miatt bizonytalan ideig zárva tart, viszont rengeteget dolgozunk, mert pont most van a legnagyobb szükség a segítő munkánkra. Ha szükséges, előre egyeztetett időpontban átvesszük az adományokat a boltunknál.

Előre egyeztetni a 0670/881-1833 számon, a vedohalo.karitativ.egyesulet@gmail.com e-mail címen vagy Facebook oldalunknak írt üzenetben lehet.

 

Mi mindenre van a legnagyobb szükség jelenleg?

Egyesületünk önkéntesei kecskeméti civilek, akik nap mint nap tesznek azért, hogy ez a világ picit jobb hely legyen mindenkinek. Olyan adományokból tudjuk ezt megtenni, amit városunk lakói adományoznak nekünk, támogatva a munkánkat. Általában átveszünk minden olyan hasznos holmit, ami jó szívvel tovább adható, de most legnagyobb szükségünk tartós élelmiszerre, tisztító- és tisztálkodószerekre van.

 

Ebben a leszakadó társadalmi rétegben nem lehet egyszerű a digitális tanrend kivitelezése a szülők részéről. Hogyan működik az otthontanulás? Mi a helyzet a Hajnalcsillag Tanodával?

A tanodások digitális oktatásának legnehezebb része a távolság, a személyes kapcsolat hiánya. Az eszközök megoldhatóak, de a hátrány, amivel élni és boldogulni kellene, az itt is sokat számít. A Hajnalcsillag Tanoda is virtuális térben működik, minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a gyerekek tanuljanak otthon is. Ha ezt megszokják, nyert ügyünk van. Azt gondolom, néha már annyira unatkoznak, hogy hajlandóak erre. A szülőknek jelenleg ez a legkisebb gondja, a kilátástalan veszélyhelyzettel szinte mindenki rémülten néz szembe származásától függetlenül.

 

A napokban tisztító- és tisztálkodószereket is osztott a Védőháló

 

Mennyire informáltak a szülők és a gyerekek a koronavírus kapcsán?

A cigányok tisztában vannak a körülményeikkel és elég jól informáltak a járványról, és ha mégsem, akkor kérdeznek. Mindenki válaszokat keres és biztonságot. Én sem gondoltam, hogy egyszer még hálás leszek azért, mert megtanultam élni és valahogy boldogulni igazán nyomorúságos körülmények között is. Azt látom, alapvetően ezek a családok is tisztában vannak a kézmosás és a fertőtlenítés és a többi egészségügyi szabállyal, és be is tartják őket, amennyire csak lehetséges. A családokban több gyermek van, és pont az életkörülmények miatt kevesebb az idős ember, viszont sok a krónikus beteg. Sokan élnek egy légtérben, vezetékes víz, fürdőszoba nélkül. Erre is van megoldás, de tagadhatatlanul könnyebb az élete annak, akinek nem a kútról kell kannában hordania a vizet, vagy nem kézzel kell mosnia. Az utóbbi időben egyre többen vállaltak munkát, kilépve a segélyfüggőség csapdájából, de ebben a helyzetben sokan veszítették el az állásukat. Ez a jövedelem két-három hét múlva fog igazán hiányozni. A kieső bevételek miatti helyzet a cigány családoknál sem egyforma.

 

A roma gyerekek életében az iskola sokszor több mint gyermekmegőrzés, a háromszori étkezést is jelenti számukra. Mi a helyzet most? Működik a közétkeztetés?

Így, hogy a gyerekek otthon vannak, a minimális tartalékok hamar elfogynak. Majdnem minden iskolában lehetőség van az ebéd elhozatalára, akinek szükséges, az ezt igénybe is veszi. Szerintem ez a minimum, amit meg kell tenni, ha baj van. Ez most különösen fontos: mindenki tegye meg, ami telik ami tőle telik, ez a közös érdekünk!

 

Ebédet az asztalra!

 

A Védőháló Karitatív Egyesület és a MyThai étterem egy olyan lehetőséget talált, amivel az otthon biztonságából meleg ételt juttathatunk az ő asztalukra is! Egy menü ára az alapanyag költségét tartalmazza, ára 500 Ft, levesből és egy főételből áll. Gondoljunk egymásra, segítsünk, hogy senki se maradjon éhes!

Rendelni ezen a linken lehet, ahol a Hívj meg ebédre egy rászorulót! opciót kell választani.

További információ: Somogyi Tímea Anna, elnök, 06 30 180 3833

 

A Te 1 %-od is segíthet!

 

A Védőháló adószáma: 18645486-1-03

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Tue, 31 Mar 2020 17:16:26 +0200
Íme a legmenőbb karanténos videó, a Csík Zenekartól http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3517-ime-a-legmenobb-karantenos-video-a-csik-zenekartol http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3517-ime-a-legmenobb-karantenos-video-a-csik-zenekartol Íme a legmenőbb karanténos videó, a Csík Zenekartól

 

 

„Napjaink legfontosabb üzenetét mi sem győzzük eléggé hangsúlyozni: MARADJATOK / MARADJANAK OTTHON!!! – hogy mielőbb (egészségesen) találkozhassunk!” – írja az együttes a Facebook-oldalán.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Tue, 31 Mar 2020 13:47:56 +0200
Házisárkány vagy házitündér? Hétfőn élő videóben mesél a háromgyermekes pszichológus http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3515-hazisarkany-vagy-hazitunder-hetfon-elo-videoben-mesel-a-haromgyermekes-pszichologus http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3515-hazisarkany-vagy-hazitunder-hetfon-elo-videoben-mesel-a-haromgyermekes-pszichologus Házisárkány vagy házitündér? Hétfőn élő videóben mesél a háromgyermekes pszichológus

 

 

Házisárkány vs házitündér

Időpont: 2020. március 30., hétfő, 13.30-tól

Helyszín: Család és KarrierPONT zárt Facebook csoportja

Az éremnek két oldala van:

 

 1. Az egyik oldalon értékes együtt töltött idő, megnyugtató színezés, nevetve társasozás, „végre van időm” könyvolvasás, illatozó sütemények és ropogós sk. kenyerek öröme.
 2. A másik oldalon home office, home school, digitális tanrend, reggeli készítés, ebédfőzés, vacsorakészítés, mosogatás, mosás, pakolás, teregetés kihívásai.


Egy biztos: a  #maradjotthon átírja az életünket, mindennapjainkat.

Teszteld magad!

 

 • Az otthonoktatás kapcsán úgy érzed, éveket öregszel?
 • Szétfolynak a napjaid és egyre kuszábbak a teendőid?
 • Úgy érzed, nem az a „Vekeredys” jól rágható anya vagy már?
 • Majd szétrobbansz a stressztől?
 • Hiányzik az énidő?
 • Feszültséget, szorongást okoznak a hírek?
 • Nem tudod, mit és hogyan mesélj a vészhelyzetről a gyerekeknek?


Ha legalább két pipád van, akkor 2020. márc. 30.  hétfőn 13.30-kor feltétlenül tarts Leskovics-Ortelli Andival!


A Család és KarrierPONT pszichológusa, Leskovics-Ortelli Andrea 3 gyermekes anyaként ismeri a házisárkány vs. házitündér harc minden csínját-bínját, és nem fél megosztani veletek tippjeit, fortélyait az összezártság kezeléséhez.

Az INGYENES Facebook Live adás témái:

 

 • új napirend, otthon a család apraja nagyja
 • családi szabályok kialakítása
 • tanulásmotiváció
 • indulatkezelés
 • tehetetlenség, feszültség, szorongás  - mit kezdjünk velük?

 


Hol láthatod és hallahatod Andi tippjeit?


A Facebook Live közvetítést csak és kizárólag a Család és KarrierPONT zárt Facebook csoportjában adják közre.

A csoporthoz itt tudsz csatlakozni: https://www.facebook.com/groups/1939194769722624/

Március 30-án hétfőn 13.30-kor kezdődik az élő videó a csoportban, azonban érdemes pár perccel a közvetítés előtt belépni a csoportba.

Mennyi ideig tart a program?

A program b. 45-50 percec.

Ha úgy érzed, túl nagy zajjal járna az élő videó, akkor készítsd elő a fülhallgatót, hogy nyugodt körülményeket teremthess.

Lehet kérdezni a pszichológustól?

A Facebook Live ideje alatt kommentben kérdezhetsz Anditól, aki igyekszik minden felvetésre válaszolni. Ha sok kérdés érkezik, terveznek még egy alkalmat, ahol kimondottan az egyedi kérdésekkel foglalkozna majd, tervek szerint április 6-án, szintén hétfőn 13:30h-kor.


Tetszett, amit olvastál? Oszd meg a Facebookon!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Programok Sun, 29 Mar 2020 19:55:05 +0200