TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ KECSKEMÉTI NŐK, akikre büszkék lehetünk: Dr. Kelemen Edit
07
2017 jún.

KECSKEMÉTI NŐK, akikre büszkék lehetünk: Dr. Kelemen Edit

 

"Csak a munkáját végzi nap mint nap": életeket ment, méghozzá a legapróbbakét. A koraszülött osztályon kívül is van persze élete, büszke édesanya és feleség. Dr. Kelemen Edittel kávéztunk egyet, és közben feltettünk neki az élet nagy dolgait firtató kérdéseinket.

 

Kikről olvashatsz a Portré rovatban? A női portré 13+1 kérdésben című  sorozatunkban olyan kecskeméti nőket ismerhetsz meg, akik életútjukkal vagy közösségformáló szerepükkel helytállnak és példát mutatnak nekünk ebben a felgyorsult, férfias teljesítményt igénylő világban, legyenek akár vállalkozók, munkavállalók vagy főállású anyák, mert a siker és boldogság mindenkinek mást jelent.

 

Név: Dr. Kelemen Edit

Családi állapot: házas

Foglalkozás: a Bács-Kiskun Megyei Kórház Gyermekosztály – Perinatális Intenzív Centrum – főorvosa

Díjai: Richter Aranyanyu Díj – Orvosnő kategória (2012), - Az év orvosa pályázat: Astellas-közönségdíj (2013) díjazottja

 

Dr. Kelemen Edit portréja 13+1 kérdésben

 

Mottó: "Embereknek van a legnagyobb súlya életedben, embereknek, akiket ismertél." /Semprun/

 

1. Melyik könyvet olvastad utoljára?

Most épp Jonathan Franzentől olvasom a Tisztaságot, valamint Péterfy-Novák Évától az Egyasszonyt. Nagyon sokat olvasok, magas könyvstóc tornyosul az ágyam mellett. Ha szabadságra megyek, szó szerint falom a könyveket, de egyébként is, ha jó, amit éppen kézbe vettem, képes vagyok hajnal 4-ig fent maradni miatta. Gyakran olvasom a szakmai könyveket, de mellette mindenféle műfaj jöhet. Az olvasás remekül megnyugtat. Gyerekeknek szóló könyvekkel ugyancsak képben vagyok - ez szinte elvárás -, a kis betegeimnek nem okozhatok csalódást, ha Harry Potterre vagy valamelyik vámpíros kötetre terelődik a beszélgetés a rendelőben.

2. Ami teljesen kikapcsol?

Szenvedélyesen szeretek főzni, szinte bármit. Jó alapanyagokból, finomakat enni ugyancsak nagyon szeretek. Ritkán hívok vendégeket, de ha ebédet vagy vacsorát adok, akkor nagyon igyekszem, sok szeretettel készítem a többféle előételt, levest, és így tovább. A specialitásom a tárkonyos bárányborda spárgával – a férjem szerint.

3. Kedvenc kecskeméti helyed?

Az Arborétumot szeretem nagyon, a gyermekeimmel is sokat sétáltunk, sétálunk ott. Szépek a fák, gondozott, csendes, nyugalmas, kicsit elvonulhatunk az emberektől. A belvárosban pedig a Bagatell Éttermet kedvelem.

 

 

4. Amin sose spórolnék...

Könyv és az írószer. A férjem szerint van otthon egy papír-írószer boltunk, mert a gyermekekkel bárhol vagyunk, biztosan érkezik haza egy szép és minőségi toll vagy füzet. Sima piros kockásfüzetbe sosem írt egyik gyermekem sem, és persze néha én is elcsábulok.

5. Amire soha nem költenék…

Műköröm! Nagyon szeretem megcsodálni, ha valakinek szép a keze, de én sosem vágytam rá. Ez talán kicsit szakmai ártalom is.

6. Hány órát dolgozol egy nap?

Változó, de tudom, hogy kevesebbet kellene. Három napot rendelek tüdőgyógyászként a Bagoly Egészségházban, a kórházba pedig bármikor bemegyek, ha kell – hétvégén, éjszaka is.

7. Életed legnagyobb eredménye(i)?

A két gyermekem. Hiszek benne, hogy amit otthon kapnak, az egyszer kifizetődik, még ha sokszor nem is így érezzük. A nagyobbik gyermekünk, a lányunk már megtalálta a saját útját, 19 éves, mechatronikát tanul németül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A kisebbik tipikus 10 éves fiú.

8. Mi az eddig elért sikereid titka?

Nem gondolom sikernek a szakmai eredményeim, hiszen én csak a munkám végzem nap mint nap, őszintén, empátiával, az adott esethez igazodva. Persze jóleső érzés viszontlátni nagy gyermekként a korábban koraszülöttként ápolt gyermekeket.

 

 

9. A legnagyobb kudarcod?

Szakmánkban ugyebár a jó öreg anyatermészet határait feszegetve előfordulnak olyan esetek, amikor nem tudunk segíteni, és ezeket iszonyatos kudarcnak éljük meg, holott tudjuk, nincs tovább.... Az is nagyon fáj és sokáig bánt, ha emberekben kell csalódnom; irtózom a hazugságtól.

10. Milyen hivatást választanál magadnak, ha újra pályakezdő lennél?

Ugyanezt. Van életem a koraszülött osztályon kívül is, de ez az én kábítószerem.

11. Reményeid szerint milyen lesz az életed 5 év múlva?

Ugyanilyen, valamivel kevesebb munkával. Ahhoz szoktam hozzá, hogy kezdetektől minden munkát magam végeztem, így először kényelmetlenül éreztem magam, amikor a fiatal kollégáim elkezdtek tehermentesíteni. Szerencsére azonban olyan szakemberek vesznek körül, akikre támaszkodhatok, ezért azon leszek, hogy valamelyest átadjam nekik a stafétát. A hosszabb távú álmom pedig, hogy Kecskeméten létesüljön egy gyermekrehabilitációs központ, ahol magasan képzett szakemberek dolgoznak a gyógytornászoktól a logopédusokig. Ők minden rászoruló gyermeknek segítséget tudnának nyújtani, segítenének a beteg gyermekek fejlődésében.

12. Milyen tanácsot adnál a mai nőknek?

Merjenek nagyot álmodni, az álmok valóra válnak! Az anyukáknak pedig sok-sok mosolygós, egészséges gyermeket kívánok!

13. Milyen legyen Kecskemét 5 év múlva?

Eredetileg nem kecskeméti vagyok, 1993 óta dolgozom itt, úgyhogy azóta nyomon követem a város életében végbemenő változásokat. Nagy örömömre szinte elképzelhetetlen fejlődésen ment keresztül a város, és szerencsénkre töretlen a lendület. A város előtt álló beruházások megvalósulása lehetőségekkel teli jövő jósol mindannyiunknak.

13 + 1. Fejezd be a mondatot: Ha tehetném, …

Letörölném az összes könnycseppet az anyák és a babák szeméről…

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 07 június 2017 19:13
Értékelés:
(46 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449