TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ “Nem séta, ez itt futóklub!” - Beépültünk a Kecskeméti Amatőr Hosszútávfutók közé
02
2017 aug.

“Nem séta, ez itt futóklub!” - Beépültünk a Kecskeméti Amatőr Hosszútávfutók közé

 

Teszteltük már Nektek a piloxingot, a csak csajoknak szóló Curvest, ezúttal pedig a keddenként csoportosan edző Kecskeméti Amatőr Hosszútávfutók közt igyekeztünk helyt állni - kisebb-nagyobb sikerrel -, hogy beszámoljunk tapasztalatainkról. Néhányszor már szemügyre vettük a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban kocogó színes társaságot, most viszont aktívan bele is kóstoltunk az edzésprogramjukba, melyet Szalóki Róbert vezényel.

 

 

 

Sorozatunkban, a Mozogj, Kecskemétben igyekszünk körképet adni Nektek, milyen mozgásformák állnak rendelkezésetekre a városban, hogy tökéletes formába lendüljetek. Hasznos információkkal látunk el Titeket, miben rejlik az adott testmozgás különlegessége, hatékonysága, és mi magunk is értékeljük az órát.

 

 

Nem volt lehetőségünk feszengeni a sok új arc miatt, mert alig bontakozott ki egy kis csacsogás, máris indult a bemelegítés: háromszor megkerültük a dombot. A mi megszokott futókörünk nagyjából pont ennyi, ráadásul véletlenül mellénk került futótársunk, Sanyi nem az a szótlan figura, így a 2400 méter kocogást megspékeltük egy kis ismerkedős párbeszéddel. Mindjárt csorbát is szenvedett az önbizalmunk, hallva az ő élménybeszámolóit a még leírni is borzalmasan hosszú kilométerszámú terepversenyekről. Mindenesetre, az idei szezonban ez már szinte egyéni csúcs volt számunkra.

 

 

A bemelegítés alatt úgy tűnt, Robi minden körben leszámolja a létszámot, legalábbis éles szemmel pásztázta a csoportot, mikor elhaladtunk mellette a gyülekezőponton. Amint mindenki teljesítette az első etapot, jött az igazi munka. 80 méteres szakaszokon gyűrtük a Robi által osztogatott feladatokat, köztük olyanokkal, amikkel utoljára a középiskola tesi óráin találkoztunk. Kimondottan szórakoztató volt némi öniróniával elképzelni magunkat kívülről, amint az indián szökdelés nem túl bonyolult, ennyi év után viszont totál idegennek ható módszertanát igyekezzük tökéletesíteni.

 

 

Aztán persze erre sem volt túl sok idő, hogy jókat derüljünk a saját paródiánkon, mert amikor már kezdtük elbízni magunkat, hogy rég túlszárnyaltuk előzetes elvárásainkat, és még élünk, Robi növelte a fordulatszámot. A sasszé, hátrafelé futás, sarokemelés, stb. közben a változatosság miatt úgy repült az idő, mint mi, a tökéletesített indián szökdelésnél, lefagyott viszont a mosoly az arcunkról, amikor meghallottuk a “sprintek következnek” utasítást. Vagy 4-5 alkalommal iramodott neki a csoport, emelkedett a pulzusszám, csorgott a verejték, de megcsináltuk ezt is! Ezután már meg se kottyant az utolsó, levezetésnek szánt dombkör 800 métere.

A végén kértünk felmentést vacsorakészítés alól, Robi ezt szóban meg is adta, de sajnos otthon nem fogadták el...

 

 

Amikor már újra kaptunk levegőt, kifaggatuk Robit a csoport megalakulásáról és saját történetéről, hogyan esett szerelembe a futással.

 

Trendalelke: Hogyan alakult meg a futókör?

Szalóki Róbert: Közel 10 éve a Nike égisze alatt országszerte alakultak a nagyobb városokban futóklubok, a kecskeméti egészen pontosan 2009-ben. A cél az amatőr futók összekovácsolása volt. A Nike Varga Tibort kérte fel az irányításra, ő pedig engem is bekapcsolt a klubba, ahova én a szakmaiságot vittem atléta edzőként. Egészen jól alakult a létszámunk, 1-2 év után a Nike viszont kiszállt ebből, így ebben a formájában a kezdeményezés elhalt. Az emberek azonban megkerestek, hogy folytassuk, mert nem szerettek volna edző nélkül maradni. Annyi változott, hogy a heti két edzést egyre redukáltuk, valamint kértem, hogy ne szerveződjünk hivatalos klubbá, az egész maradjon inkább egy rendszeres baráti összejövetel, ennél szorosabb kötelék úgysincs. Azóta eltelt 4 év, gyönyörűen működünk.

 

 

Ugye nem csak komoly versenyzők csatlakozhatnak?

Sőt! A legtöbben amiatt jönnek, mert szeretnének megtanulni helyesen futni, rendszert vinni az edzésekbe. A tapasztalat persze az, hogy idővel megfertőződnek és elkezdenek versenyezni. Abszolút kezdők, korábban nem is futók is jöhetnek, mindenkinek tudok egyénre szabott feladatokat adni, a lényeg, hogy társaságban mindenképp motiváltabb lesz.

 

 

Milyen létszámmal fut a csoport mostanság?

Ha optimálisak a körülmények, simán 30 feletti a létszám, a rekordunk a maratoni 42. Némi körforgás természetes a résztvevőket tekintve, de mindig van egy mag, aki körül forog. A korosztály 60 felettiekig terjed.

 

Esőben, hőségben, szélben, hóban együtt a csapat?

Nyáron még nem volt olyan extrém időjárás, hogy ne lettünk volna kint. A téli hónapokban viszont szünetel a közös edzés, kb. október végétől április elejéig.

 

 

Mik a leggyakoribb hibák, amiket edzőként észlelsz a csoportban?

Hogy túl hamar várják a futók az eredményeket, fejest akarnak ugrani a sportba. Biztatni nem, inkább visszafogni kell általában a társaságot. Annak ellenére egyébként, hogy amatőrök vagyunk, a magunk szórakoztatására tesszük mindezt, nagyon szép eredményeket érnek el a tagok versenyeken.

 

 

Te hogyan szerettél bele a hosszútávfutásba?

Aktív gyerekkorom volt; a futás pedig mindig jelen volt az életemben, de kezdetben kiegészítő jelleggel. Szegeden, az egyetemi évek alatt kapott el a gépszíj, a versenyzés állt onnantól mindenekfelett. Pár éven belül realizálódott, hogy a végtelen nagy terveket el kell engedni, de az amatőr közegben eredményes futónak számítottam az országban. 1998-ban futottam az első maratonom, később edző segítségével készültem a hosszútávú versenyekre. A pályaversenyzést és az utcai versenyeket ugyancsak kipróbáltam, 100 métertől 100 km-ig mindenféle távokon indultam, ráadásul mindezt felnőtt fejjel; de igazán az ultrafutás lett a szívem csücske, ezen belül is a terepen zajló versenyek. Az első versenyemet meg is nyertem, később pedig négy világbajnokságra kijutottam.

 

 "Életem egyetlen célszalagja és egyik legszebb pályája"

 

Melyik a legkülönlegesebb emléked?

Egy olaszországi, 50 km-es verseny 2010-ből: a toszkán vidéken a tengerszintről futottunk fel egy ezer méter feletti kis faluba. Remek szervezést produkáltak az olaszok és gyönyörű volt a táj. A legsikeresebb futásom pedig egy 6 órás, veszprémi verseny, amin az volt a célom, hogy két maratoni távot fussak le - egy hajszállal sikerült is!

 

"A hitem már akkor is megvolt! (Vagy csak könyörögtem, hogyan fussanak.)"

 

Miért hagytál fel a hosszútávfutással 20 év után?

Eljött az a pont, amikor mérlegelnem kellett, hogy ha ép testben, ép lélekkel szeretnék még sokáig tevékenykedni, akkor ezt el kell tudnom engedni - ez is a példamutatás része. Kiversenyeztem magam, azóta jelentősen visszavettem a versenyek és az edzések számából és intenzitásából, és egy kicsit még inkább hobbiként űzöm.

 

 

Edzőként mi a célod?

Egyrészt, hogy széles perifériában lássam át, mit csinál a csapat, kibökve a hibákat, másrészt, hogy megszerettessem az emberekkel a futást – leljék benne örömüket, ne a kínlódás, a fulladás és hasonló negatív élmények határozzák meg.

 

Emellett most már csendesebb vizekre eveztél...

A Formazona Sportközpontban spinning órákat tartok, továbbá nemrég lettem jógaoktató, így most összehangolom az életemben a filozófiát, a táplálkozást - jó néhány éve vegetáriánus vagyok - és a mozgáskultúrát. Célom, hogy ezt is átadjam az embereknek.

 


Értékelés

(1-től 5-ig, ahol az 1 a leggyengébb, az 5 a legjobb minősítést jelenti.)

 • Hatékonyság: 5
 • Követhetőség: 5
 • Változatosság: 3
 • Izomlázmérő: 1
 • Helyszín: 5
 • Oktató: 5*
 • Hangulat: 5

 

Meghoztuk a kedved? Ezt kell tudnod:

 • Hol van? Benkó Zoltán Szabadidőközpont, gyülekező a dombra felvezető útnál
 • Mikor? Minden kedden 17:45-kor
 • Mit vigyél magaddal? Vizet, esetleg szőlőcukrot, törölközőt; érkezz a futószerelésedben
 • Férfi/nő arány: 50-50%
 • Fontos információ: A Szabadidőközpontba a belépés 100 Ft, gyerekeknek ingyenes, havi bérlettel 1000 Ft.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 02 augusztus 2017 09:38
Értékelés:
(14 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449