TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Női percek \ KECSKEMÉTI NŐK, akikre büszkék lehetünk: Dr. Jakkel Anna
17
2017 okt.

KECSKEMÉTI NŐK, akikre büszkék lehetünk: Dr. Jakkel Anna

 

Azt kívánjuk, bárcsak be lehetne oltani a világot azzal a hozzáállással, energiával, kitartással, ami egyetlen orvosnőben, Jakkel Annában lakozik és újul meg páciensről páciensre, misszióról misszióra. Természetesen jó néhány afrikai történetet mesélt nekünk - annyit, hogy a gőzölgő teáinkból végül jegesteák lettek. De mi nemcsak ezekre a sztorikra voltunk kíváncsiak, hanem szerettük volna kicsit jobban megismerni a fehér köpeny alatt megbújó nőt, anyát, nagymamát.

 

 

 

Kikről olvashatsz a Portré rovatban? A női portré 13+1 kérdésben című sorozatunkban olyan kecskeméti nőket ismerhetsz meg, akik életútjukkal vagy közösségformáló szerepükkel helytállnak és példát mutatnak nekünk ebben a felgyorsult, férfias teljesítményt igénylő világban, legyenek akár vállalkozók, munkavállalók vagy főállású anyák, mert a siker és boldogság mindenkinek mást jelent.

 

Név: Dr. Jakkel Anna

Foglalkozás: háziorvos


Dr. Jakkel Anna portréja 13+1 kérdésbenMottó: “Reményt és jövőt adok nektek.” - Jeremiás próféta (Esztergomi Bazilika körkupolája)

 


1. Melyik könyvet olvasta utoljára?


Ternák professzor fertőző betegségekről szóló tankönyve volt utoljára a kezemben. Elég sokszor forgatom. A professzornak van egy másik csodálatos könyve, ami szintén velem szokott lenni, A mangó illata - Az orvos életben marad? című, mely az ő kiküldetéseiről szól. Egy kecskeméti antikváriumban leltem rá, azt hiszem, ez a könyv ösztönzött engem is a missziók vállalására. Dedikálta azóta nekem egy továbbképzésen, nagyon meghatódott, hogy valaki még ismeri a mai korosztályból.


Persze megfertőzött már az internet engem is, ott sokat olvasok olyan témákban, amik érdekelnek, illetve a természetfilmeket szeretem nézni a tv-ben, olvasásra nem igazán jut időm. Régebben nagyon kedveltem a klasszikus irodalmat, de manapság inkább csak novelláknak állok neki, nagyobb horderejű műveknek ritkán.

 

 

 

2. Ami a teljes kikapcsolódást jelenti?


Az unokáim, főleg, ha mind a három velem van, ami sajnos ritka. Nyáron viszont megadatott, hogy a gyerekeimmel és az unokáimmal - három kislány, 15, 11 és 3 évesek - együtt kiránduljak egyet a Hegyközben, a Zemplénben. Ilyenkor csak egymással foglalkozunk, mesélem nekik az élet meséit, az afrikai történeteimet. Próbálom őket az egészségügyi pálya felé terelgetni, nagy megnyugvást adna, ha valamelyikük később átvenné a praxisom.

 

3. Kedvenc kecskeméti helye?


Nem mondom, hogy a rendelő és a kórház, bár… Nagyon szeretek kimenni az Arborétumba, elücsörögni egy padon, nem szólni senkihez. Az embernek néha rendeznie kell a gondolatait, beszélgetnie kell magával is. 30 éve élek Kecskeméten, olyan vagyok már, mint egy közintézmény - a saját dolgaim gyakran háttérbe szorulnak, ezért tudatosan is hagynom kell magamnak időnként egy kis szabadságot.

 

4. Amin sose spórolnék…


Az energiámon: a munkám mellett ott vannak az orvosi missziók, a nyugdíjas klubok, az Inner Wheel Klub - csupa olyan tevékenység, ami rengeteg időt visz el. De olyan jó érzés visszagondolni egy-egy eseményre, találkozásra! Komoly barátságok és együttműködések születnek, és sokkal őszintébb kapcsolatok bontakoznak ki ilyen helyeken orvostársakkal is, mint amikor csak szigorúan szakmázunk.

 

5. Amire soha nem költenék…


Luxusdolgokra, amikre nincs igazán szükségem. Többször megesett velem, hogy anyagi, tárgyi veszteség ért. Ilyenkor azt gondoltam, az Isten is úgy gondolja, hogy nincs ezekre szükségem, az élet megy tovább nélkülük is. Mint a keljfeljancsi, talpraálllok, és egy idő után már tényleg nem is hiányzik. Mindig azt becsülöm meg, amim van.

 

 

6. Hány órát dolgozik egy nap?


Nincs munkaidő, hiszen folyamatos készenlétben vagyok. Ha a telefon csörög, menni kell. Néha azért találok szabadidőt, főleg az unokákra, illetve a missziókkal kapcsolatos háttérmunkákra, előadásokra, meghívásokra.

 

7. Élete legnagyobb eredménye(i)?


Amikor a gyermekeim születtek. Ezt nem lehet überelni. Imádtam azt a korszakot: a terhességet, a születésüket, majd látni őket felnőni.

 

8. Mi az eddig elért sikerei titka?


Talán a hozzáállásom. Nem titok vagy ördöngösség ez. Az életet meg kell tanulni értékelni és a szebbik oldalát nézve élni, úgy sokkal könnyebb.

 

9. A legnagyobb kudarc?


Veszteségek, családi dolgok… Szakmai és magánéleti kudarcokból is jutott az életembe, de mindig jött egy új feladat, ami kivezényelt a gödörből. Ez persze nagyon nehéz, de az életnek mennie kell tovább! Az emberek számítanak ránk, nem tehetjük meg, hogy megzuhanunk. Amikor a férjem éjszaka elhunyt, délután már a rendelőben voltam, mert úgy éreztem, a betegeim közt van a helyem. Afrikában ugyancsak szembesülünk nagyon nehéz lelki kihívásokkal, főleg a tehetetlenség megviselő, olykor el is sírjuk magunkat. De nincs idő belesüppedni a fájdalomba, mert tennünk kell tovább a dolgunk, amiért ott vagyunk.

 

 

10. Milyen hivatást választana magának, ha újra pályakezdő lenne?


Ha jobb lettem volna matekból, akkor elképzelhető, hogy csavarosabb lenne a történetem, de inkább valószínű, hogy újra ott állnék a felvételi bizottság előtt az orvosin.

 

11. Reményei szerint milyen lesz az élete 5 év múlva?


Nem várok sok változást - szeretem a munkám, bírom is még erővel, egészségesek a gyermekeim, unokáim. Minden jól van így, ahogy van. Remélem, évente sikerül misszióra utaznom. Sok dolgom akad még.

 

12. Milyen tanácsot adna a mai nőknek?


Merjenek élni és az álmokat megvalósítani! Nem mindet, mert arra nincs idő. De legalább egyet, és akkor már nem éltünk hiába. A saját házasságomból kiindulva a recept: Élni és élni hagyni! Megalkuvó kapcsolatokat és kompromisszumokat kötni egy életen át nem lehet. A megfelelési kényszert pedig el kell engedni! Sok betegemnél tapasztalom, hogy ez áll az egészségügyi problémák hátterében.

 

13. Milyen legyen Kecskemét 5 év múlva?


Maradjon ilyen élhető, családias, barátságos város!

 

13 + 1. Fejezze be a mondatot: Ha tehetném, …


Már mennék vissza Malawiba a sebészekkel...

 


Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 17 október 2017 16:58
Értékelés:
(9 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449